Osječanin na ‘Fejsu’ oglašavao usluge montaže namještaja pa završio na sudu…

Osječanin na ‘Fejsu’ oglašavao usluge montaže namještaja pa završio na sudu…

Općinski sud okrivljenikovu obranu ocijenio je neutomeljenom, proglasio ga nepravomoćno krivim i mora platiti 1500 kuna kazne

Jedna 40-godišnji Osječanin kažnjen je na Općinskom sudu u Osijeku zbog rada na crno. Naime, on je putem Marketplacea na Facebooku, tijekom prošle godine, nudio stolarske usluge za koje nema prijavljen obrt. Njegov oglas pronašao je tržišni inspektor.

Kako piše Glas Slavonije,  na Marketplaceu je nudio  uslugu montaže namještaja i postavljanja laminata, koja je prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti razvrstana u skupinu 43.32 – ugradnja stolarije, a da djelatnost nije registrirao kod nadležnog tijela ili prijavio poreznim tijelima.

Okrivljenik je porekao krivnju  i naveo je da nije registriran kao trgovac ili obrtnik, da je na Facebook stavio oglas sa slikom u kojem je  naveo “montaža namještaja, postavljanje laminata za stare, nemoćne i invalide bez naknade”. Napomenuo je da je na fotografiji s Facebooka navedeno da montaža namještaja stoji 100 kuna, no on u oglas nije stavio cijenu, a niti je u njegovu oglasu pisalo “cijena po dogovoru”, no bio je naveden njegov broj mobitela, piše Glas Slavonije.

U svoju obranu rekao je da je i u međuvremenu oglas uklonio jer nije je bio siguran smije li oglašavati besplatno pružanje pomoći.

Tržnišni inspektor je pak u svjedočenju naveo da je  u oglasu bio naveden okrivljenikov kontakt broj, pisalo je “montaža namještaja kupljenog u Lesnini, Primi, Emezzeti, Ikei, može i dostava kupljenog, postavljanje laminata, cijena po dogovoru”. Inspektor ga je i nazvao i na temelju razgovra utvrdio da se oglašava za djelatnost ugradnje stolarije, a da za to nije registriran.

Općinski sud okrivljenikovu obranu ocijenio je neutomeljenom, proglasio ga nepravomoćno krivim i mora platiti 1500 kuna kazne.