INDEX HR objavljuje popis svih zastupnika koji primaju naknade za odvojeni život

INDEX HR objavljuje popis svih zastupnika koji primaju naknade za odvojeni život

INDEX objavljuje popis svih troškova saborskih zastupnika za prošlu godinu, koji uključuju i naknadu za odvojeni život, koja je ovih dana u posebnom fokusu javnosti.

Podsjetimo, veliku pozornost javnosti izazvala je informacija da je predsjednik SDP-a Peđa Grbin uzimao naknadu za odvojeni život iako mu supruga uredno radi u Zagrebu i živi s njim. Njegova dugogodišnja partnerica, s kojom je od 2017. u braku, zaposlena je u zagrebačkom KBC-u te s djetetom žive skupa u Zagrebu. Naknade za odvojeni život odrekao se tek ove zime kako bi mogao upisati dijete u vrtić u Zagrebu.

I HDZ-ov zastupnik Josip Đakić i dalje koristi naknadu za odvojeni život iako se razveo i ima tri odrasla sina. 

Što je uopće naknada za odvojeni život?

Pravo na naknadu za odvojeni život ima svaki zastupnik koji ima prebivalište udaljeno više od 50 km od Zagreba i kojemu je u vrijeme zasjedanja sabora, radnih tijela i klubova zastupnika osiguran smještaj u stanovima za službene potrebe, u unajmljenim stanovima i iznimno hotelski smještaj, te zastupnik koji ima prebivalište udaljeno više od 50 km od Zagreba, a u vrijeme zasjedanja sabora, radnih tijela i klubova zastupnika ima osiguran smještaj u Zagrebu u stanu koji je u njegovu vlasništvu ili vlasništvu člana uže obitelji.

To znači da je naziv “naknada za odvojeni život”, najblaže rečeno, pogrešno odabran. Naime, naknada nema nikakve veze s tim ima li zastupnik obitelj i živi li odvojeno od nje – sve što je potrebno za isplatu naknade je da zastupnik ima prebivalište koje je udaljeno više od 50 kilometara od Zagreba.

Treba napomenuti da naknada za odvojeni život nije isto što i pravo na naknadu mjesečnih troškova prijevoza, koja se zastupnicima plaća posebno.

Zastupnici sami moraju zatražiti naknadu za odvojeni život, ništa ne ide po automatizmu

Tablica iz koje se vidi koliko je koji zastupnik lani, uz samu plaću, uzeo od naknade za odvojeni život, objavljena je na stranicama sabora. Isto tako treba napomenuti da svi zastupnici na početku mandata ispunjavaju dokument u kojem eksplicite moraju zatražiti isplatu naknade za odvojeni život.

>> Cijeli dokument možete skinuti ovdje

Prema podacima iz tablice, samo lani smo zastupnicima na ime naknada za odvojeni život platili više od 709.000 kuna. Naknadu za odvojeni život lani je dobilo čak 85 zastupnika. Za veliku većinu njih radi se o iznosu od 9000 kuna godišnje.

Uz naknadu za odvojeni život, u tablici se vidi i niz drugih troškova – dnevnice, trošak putovanja automobilima, cestarine, avioprijevoz, javni prijevoz, hoteli, stanarine, režije, službeni automobili, a tu je i stavka “ostalo.”

Troškovi saborskih zastupnika za prošlu godinu by Index.hr on Scribd

POPIS POGLEDAJTE NA LINKU IZVORNE VIJESTI

DEMOS MEDIA