Bačić: Paket mjera nije dovoljan ako se i drugi akteri ne uključe…

Bačić: Paket mjera nije dovoljan ako se i drugi akteri ne uključe…

Branko Bačić u Saboru je komentirao paket mjera koje je Vlada predstavila u srijedu za ublažavanje posljedica inflacije i poskupljenja.

“Vlada je gotovo stalno bila u poziciji kriznog menadžmenta s obzirom na izazove proteklih šest godina”, rekao je Branko Bačić i nastavio:

“Počelo je krizom 2017. kad je slom Agrokora prijetio prelijevanjem na čitavo hrvatsko gospodarstvo i proračun, a sve pred turističku sezonu. Vlada je tada sa zakonom pogodila mjeru koja je sačuvala preko 30.000 zaposlenika, 150.000 OPG-ova i dobavljača. To je bila prva mjera državnog intervencionizma s kojom se spriječio financijski slom proračuna.

Druga mjera koja je također označila državni intervencionizam, Vladin je paket od 64 mjera kad je počela pandemija covida-19 i kad je Vlada snažnim paketom mjera spasila 800.000 radnih mjesta.

I treći put sada, Vlada mora sličnim paketom mjera reagirati kako bi se sačuvao standard sugrađana koji prijeti urušavanjem s obzirom na inflaciju, a s druge bi imao posljedice na poduzetnike.

Zato je Vlada pravovremeno reagirala sveobuhvatnim paketom mjera. On sam po sebi nije dovoljan ako se i drugi akteri (trgovci, proizvođači, jedinice lokalne samouprave) ne uključe. Vlada se izložila paketom mjera koji je financijski težak gotovo pet milijardi kuna, skoro kao dva Pelješka mosta, našla je balans kako zaustaviti urušavanje životnog standarda.”, prenosi N1.