Vrhovni sud: Javnost mora znati koliko je Bandić trošio na odvjetnike

Vrhovni sud: Javnost mora znati koliko je Bandić trošio na odvjetnike

Poduzetnik Hrvoje Šimić zatražio je informaciju koje odvjetničke urede angažira Grad Zagreb. Za pravo mu je dala odluka povjerenika za informiranje Zorana Pičuljana, kao i presuda Visokog upravnog suda, no DORH se žalio tvrdeći kako je riječ o zloupotrebi prava na pristup informacijama

Piše: Miroslav Edvin Habek objavljuje web portal ZAGREBI HR

Vrhovni sud krajem siječnja presudio je da postoji interes javnosti za trošenje novca Grada Zagreba na plaćanje svih vanjskih odvjetnika, odbivši zahtjev DORH-a za poništenje odluke Visokog upravnog suda za pružanjem tih informacija zainteresiranoj javnosti.

Zašto Grad Zagreb ne angažira svoje pravnike? 

“Kad je u pitanju angažiranje odvjetničkih društava, odvjetničkih ureda i odvjetnika u zastupanju Grada Zagreba u određenim pravnim poslovima i postupcima u kojima se Grad Zagreb javlja kao stranka, a imajući u vidu nespornu činjenicu da Grad Zagreb, uz ostalo ima kao zaposlenike i osobe sa završenim pravnim fakultetom i položenim pravosudnim ispitom, dakle kvalificiranim osobama za obavljanje pravnih poslova koji se odnose na poslovanje te zastupanje Grada Zagreba, onda je izvjesno da postoji interes javnosti za trošenje proračunskih sredstava Grada Zagreba na plaćanje odvjetničkih usluga angažiranim odvjetnicima od strane Grada Zagreba u promatranom razdoblju”, navodi se u presudi.

Zaključno, Vrhovni sud presudio je da time dakle i postoji opravdanost zahtjeva za dostavljanje traženih informacija, a bez da se to ocjenjuje zloupotrebom prava na pristup informacijama.

“U skladu s tim ocijenjeno je da je kontrola korištenja tih sredstava u interesu svih građana Grada Zagreba, zbog čega i tužitelj kao i svaka druga osoba ima pravo znati kako se troše javna sredstva, te u cilju transparentnosti rada tijela javne vlasti, konkretno Grada Zagreba, treba biti dostavljena, a bez provođenja testa razmjernosti javnog interesa, a time nema ni mjesta razmatrati pitanje zlouporabe prava tužitelja u traženju prava na pristup tim informacijama”, navodi se u presudi.

Šimić 2017. izborio podatak da su Holding zastupali Hanžeković i Galetović   

Povjerenik za informiranje Zoran Pičuljan naložio je davanje informacija o angažiranim odvjetnicima na zahtjev zagrebačkog poduzetnika Hrvoja Šimića koji odluku Vrhovnog suda smatra potvrdom da rad lokalnih vlasti treba biti transparentan, a to se naročito odnosi na rad lokalne zagrebačke vlasti u vrijeme bivšeg gradonačelnika Milana Bandića.

No, podsjećamo, nije to prva pobjeda poduzetnika Hrvoja Šimića. Naime, Visoki upravni sud je još 2017. odbio tužbu Zagrebačkog holdinga te je potvrdio rješenje bivše Povjerenice za informiranje Anamarije Muse kojim se Holdingu  nalaže da preda ukupne podatke o isplatama više desetaka milijuna  kuna odvjetničkim društvima i odvjetnicima angažiranim od 2012. do kraja 2016.,  među kojima su i odvjetnička društva Hanžeković & Partneri, Galetović GaletovićSardelić i partneri, Šunić i partneri, te odvjetnici Dražen CrnkovićSiniša Tabak i Andrea KožarAnita Hukelj i drugi.

Sudskom odlukom potvrđeno je i rješenje povjerenice za informiranje kojom je bila poništena odluka Holdinga da se Hrvoju Šimiću odbija zahtjev za pristup traženim informacijama o isplatama odvjetničkim društava i odvjetnicima s obrazloženjem da je to “poslovna tajna”.

Prema rješenju Anamarije Muse, zatražene informacije o isplatama odvjetnicima predstavljaju informacije o raspolaganju javnim sredstvima te, sukladno zakonskim odredbama, tijelo javne vlasti u konkretnom slučaju “nije niti bilo dužno provoditi test razmjernosti i javnog interesa u odnosu na dio informacije iz koje je razvidno kome i u kojem iznosu su izvršena predmetna plaćanja”.

Odvjetnicima i do 13 milijuna kuna godišnje 

Prema dostupnim informacijama, Zagrebački holding je od siječnja 2012. do travnja 2016. za “odvjetničke usluge i pravna savjetovanja” odvjetnicima isplatio gotovo 27 milijuna kuna. Najviše je bilo isplaćeno tijekom 2012. – 13 milijuna kuna, da bi iduće godine ukupni iznos bio značajno manji – četiri milijuna kuna. 

U 2014. odvjetnicima je isplaćeno pet milijuna, a 2015. okvirno 3,8 milijuna kuna, od planiranih 6,5 milijuna. Tijekom prva tri mjeseca 2016. bilo je isplaćeno okvirno milijun kuna, a te su godine troškovi za odvjetničke usluge bili planirani u ukupnom iznosu od sedam milijuna kuna.

Kako se isticalo u odgovoru zagrebačkih gradskih vlasti, Zagrebački holding je angažirao odvjetnike jer s “obzirom na usluge koje pruža (komunalne usluge) nužno ima i veći broj predmeta koje na razini svake godine pokreće radi utuženja dužnika”

Zbog toga, kako se ističe, čak tridesetak odvjetničkih društava i odvjetnika Zagrebački holding je angažirao za zastupanje u ovršnim predmetima koje pokreće, uglavnom protiv građana, radi naplate dospjelih dugovanja.

“Teret odvjetničkih društava u konačnici snosi ona stranka koja izgubi spor. U pravilu sporove izgube protustranke Zagrebačkog holdinga pa valja spomenuti da troškovi odvjetničke nagrade predstavljaju iznos koji je odvjetniku isplatio Zagrebački holding kao nalogodavac. No, stvarni iznos financijskog opterećenja na ime tog zastupanja je manji jer su dio troškova u pojedinim predmetima Zagrebačkom holdingu podmirile protustranke koje su izgubile spor”, isticalo se u odgovoru zagrebačkih gradskih vlasti s potpisom gradonačelnika Milana Bandića.

Protiv posljednjeg rješenja povjerenice Muse u ovom slučaju nije bila dopuštena žalba, no Zagrebački holding pokrenuo je upravni spor pred Visokim upravnim sudom koji je rješenjem odbio tužbeni zahtjev te zagrebačke gradske megatvrtke. Stoga, kako se ističe u dosadašnjim odlukama, Zagrebački holding je trebao predati na uvid 500 do 600 tablica o isplatama odvjetničkim uredima i odvjetnicima angažiranim od 2012. do 2016. 

Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA