“U mreži Prvog” o vrtoglavom porastu cijena nekretnina

“U mreži Prvog” o vrtoglavom porastu cijena nekretnina

Nekretnine su preskupe, kućanstva prezadužena, balon bi mogao eksplodirati, tvrdi Europska unija. Subvencioniranje stambenih kvadrata za mlade ide dalje, kažu u Vladi. Hoće li tržište nekretnina kolabirati? Što ove poruke znače za kupce, a što za investitore? Koje mjere bi mogle donijeti stabilizaciju?  O tome govore u emisiji “U mreži Prvog”, Boro Vujović iz Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK i Goran Golenić iz vladine Agencije za posredovanje nekretninama. Javlja HRTV

Vujović je rekao da je činjenica da rastu cijene nekretnina, ali isto tako, rastu i cijene svih proizvoda te smatra kako su to više bombastični naslovi u medijima nego što je stvarnost.

Na pitanje jesu li subvencionirani krediti jedan od razloga porasta cijena nekretnina, Golenić je rekao kako se on ne bi složio s time stoga što je ta mjera donesena kao demografska i donesena je 2017. godine kako bi se mladima pomoglo u otplati dijela kredita.

– Smatramo da će građani koji kupe ovakvu nekretninu ostati u Hrvatskoj, a cilj je i urbana regeneracija kako bi se potaklo građane da kupuju u manje razvijenim gradovima i općinama kako bi se zadržalo stanovništvo i na tim područjima, naglasio je.

Dodaje kako se kroz ovaj program realiziralo 22 tisuće stambenih kredita i u tom je periodu rođeno više od 5 tisuća djece. Naglasio je kako Zagreb u svemu tome zauzima 30 posto tržišta subvencioniranih kredita.

– Ova se mjera dokazala uspješnom, stoga što je druga županija prema uspješnosti Osječko-baranjska gdje smo realizirali preko dvije tisuće sto kredita. U toj je županiji rođeno skoro 600 djece što smatramo da je važan podatak, istaknuo je.

Govori kako je do sada bilo u svakom krugu subvencioniranja oko 4 tisuće i petsto zahtjeva. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA