Kakve su kazne za brzu vožnju u nas i u Srbiji

Kakve su kazne za brzu vožnju u nas i u Srbiji

Uspoređujući kazne, kršenje brzine vožnje na autocestama u Srbiji posljedično nosi strože kazne počinjene od onih na hrvatskom tlu. Javlja GLAS SLAVONIJE

Autocesta A3 Bregana – Lipovac, nema dvojbe, nemalom broju vozača služi kako poligon za iskušavanje maksimalne brzine svog automobila. Većinom je riječ o stranim državljanima koji autocestom A3 putuju prema drugim destinacijama istočno od Hrvatske. Takvi brzanci svakodnevno postaju i žrtvama posada policijskih presretača, a najviše posla policajci imaju u Sisačko-moslavačkoj, Brodsko-posavskoj te Vukovarsko-srijemskoj županiji. Redovito je riječ o brzinama iznad 200 kilometara na sat.

Sin vjetra…

Iz policijskih priopćenja vidljivo je da mnogi prekršitelji tjeraju svoja vozila do elektronskog ograničenja brzine, tzv, blokade motora. Za većinu automobila to je brzina od 250 kilometara na sat. Upravo takvog jednog brzanca policija je nedavno zaustavila između Nove Gradiške i Okučana.

U petak je posada policijskog presretača Postaje prometne policije Slavonski Brod, u blizini Okučana uočila prebrzi automobil njemačkih registracijskih oznaka. Krenuli su službenim vozilom za njim u smjeru čvora Nova Gradiška. Kada su s pomoću uređaja u presretača snimili brzinu “bjegunca”, uključili su rotacijska svjetla i naložili vozaču da se zaustavi na obližnjem odmorištu Dragalić. Tamo su policajci utvrdili kako za upravljačem sjedi 34-godišnji državljanin Srbije. Priopćili su mu kako je brzina na ovom dijelu autoceste ograničena na 130 kilometara na sat, a njegova brzina bila je 251 km/h. U brzom postupku 34-godišnjak je kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 5000 kuna te mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja “B” kategorijom na teritoriju Republike Hrvatske u trajanju od jednog mjeseca.

Kazna će mu biti i manja ako u određenom vremenu uplati kaznu, tada će mu se oprostiti trećina kazne. Svim prebrzim prekršiteljima, ako su sami u automobilu, dopušta se jednokratna vožnja do jednog od izlaza iz Hrvatske (Bregana ili Bajkakovo). U vremenu zabrane vožnje neće kao vozači moći voziti hrvatskim cestama.

Kazne u susjednim državama vezano uz prekoračenje brzine nešto su drukačije. Tako u Srbiji, ako budu poštovali prosječnu do 130 km/h, kazni neće biti. A ovisno o brzini prekoračenja, veća je i novčana kazna, koja, kako je prekršaj gori, može završiti i zatvorom. Za prekoračenje brzine do 20 km/h kazna je 3000 dinara (200-tinjak kuna), od 21 do 30 km/h kazna je 5000 dinara (cca 325 kuna). Iduće kazne se udvostručuju, 10.000 dinara (650 kuna) kazna je za prekoračenje brzine od 31 do 40 km/h, a prekoračenje od 41 do 60km/h – od 10.000 do 20.000 dinara (1300 kuna), tri negativna poena i oduzimanje vozačke dozvole u trajanju od jednog do 12 mjeseci.

U Srbiji se može i u zatvor

Svakodnevno ima i onih vozača koji krše prekoračenje od 61 do 80 km/h. Oni se kažnjavaju novčano od 20 do 40 tisuća dinara (2600 kuna) ili pak zatvorska kazna od jednog do 30 dana. Bit će mu upisana i tri negativna boda, a dozvola se uzima na tri do 12 mjeseci. Za prekoračenje od 81 do 100 km/h prijeti novčana kazna od 100.000 dinara (cca 6500 kuna) ili kazna zatvora od 15 do 60 dana te 14 negativnih bodova. Slijedi i gubitak vozačke dozvole od 8 do 12 mjeseci. Za prekoračenje brzine veće od 100 kilometara na sat nema novčane kazne, nego samo isključivo zatvor u trajanju od 30 do 60 dana. Dobio bi tada vozač i 15 negativnih bodova i oduzimanje vozačke dozvole na razdoblje od 9 do 12 mjeseci. Državljanin Srbije uhvaćen kod Dragalića kako vozi 251 km/h sretan je što nije uhvaćen u prekršaju u svojoj državi. U Hrvatskoj će tako u konačnici platiti tek 3500 kuna (nakon 1/3 umanjenja kazne od 5000 kuna), dok bi u Srbiji direktno morao s ceste bezuvjetno u zatvor. Pa se ti onda pravdaj poslodavcu u Njemačkoj zašto se nisi vratio na posao.

Čak i ako policija ne zaustavi prebrzog vozača na autocesti, u Srbiji je moguće dobiti ako jurite između naplatnih kućica. Postavljena tehnologija prema vremenu ulaza na autocestu i izlaza, automatski izračunava prosječnu brzinu kretanja. Koliko je točno iznosila prosječna brzina, vozači znaju odmah nakon plaćanja cestarine jer je ona na obrascu istaknuta. A vozačima iz inozemstva prometna policija kazne za prebrzu vožnju naplaćuje na licu mjesta.

Milan Bugarić Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA