Vlada javnim službama nudi rast osnovice od 2%, burno na sastanku

Vlada javnim službama nudi rast osnovice od 2%, burno na sastanku

Održan je 9. sastanak pregovaračkog odbora Vlade s predstavnicima sindikata javnih službi o rastu plaća i sklapanju temeljnog kolektivnog ugovora. Vlada im je predložila rast osnovice od 2% u drugoj polovici godine, a sindikati to smatraju neprimjerenim s obzirom na rast BDP-a, ali i inflacije. U 13 sati Vlada nastavlja pregovore i sa sindikatima državnih službi.  – Mi smo postavili svoje zahtjeve – 4 posto od 1. ožujka, 2 posto od 1. srpnja i 2 posto od 1. studenog. To su zahtjevi sindikata. Bilo je povišenih tenzija, jer je bilo neprimjerenih reakcija jednog od državnih tajnika. To nas je prilično uzrujalo, ali je konačni dogovor bio da se nađemo za 7 dana i da će država razmotriti naše prijedloge, izjavio je nakon današnjih pregovora Vilim Ribić, predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja. Javlja HRTV

Trinaesta plaća?

Na sastanku održanom prije mjesec dana sindikati javnih i državnih službi izrazili su nezadovoljstvo nastavkom pregovora o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU), jer Vlada tada nije pristajala ni na 13. plaću niti na povećanje osnovice plaće, već je predlagala pregovore o troškovima prijevoza i sistematskih pregleda.

Na vitualnom sastanku održanom krajem siječnja dogovoreno je prihvaćen je prijedlog Vlade o osnivanju povjerenstva za izradu teksta sporazuma kojim će se definirati dinamika, način i rokovi budućih usklađivanja osnovice za izračun plaća. Dogovoreno je, obzirom da je 9. veljače istekla produžena primjena kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike – da će Vlada donijeti odluku o priznavanju, osiguravanju i isplati svih prava iskazanih u trenutno važećem kolektivnom ugovoru.

Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA