Ustavni sud: coovid potvrde u javnom sektoru ustavne i zakonite ! Šeparović: Odluka o covid potvrdama nema veze sa referendumski pitanjem…

Ustavni sud: coovid potvrde u javnom sektoru ustavne i zakonite ! Šeparović: Odluka o covid potvrdama nema veze sa referendumski pitanjem…

Ustavni sud odbio je zahtjev 35 oporbenih saborskih zastupnika i prijedloge još 28 drugih podnositelja koji su tvrdili da uvođenje covid potvrda u javnom sektoru nije ustavno i zakonito. Izjavu za medije dao je i predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

“Izjasnili smo se o legitimnom cilju tih mjera, a on je zaštita zdravlja građana, ali i zaposlenika u javnom sektoru, ali i posjetitelja. Ocijenili smo da je mjera prikladna za ostvarenje cilja i po našem mišljenju nije nametnula prekomjerni teret građanima”, rekao je predsjednik Vrhovnog suda.

Šeparović je u izjavi rekao da je devet sudaca podržalo ovakav zaključak, a četiri ih ima izdvojeno mišljenje. “Sudac Šumanović smatra da su covid-potvrde pritisak na cijepljenje, dok Abramović, Kušan i Selanec drugačije gledaju na načelo razmjernosti”, kazao je Šeparović.

Otkrio je i da više nema zahtjeva za odlučivanju o ustanovnosti odluka o covid-potvrdama, no ima još i prijedlog o ustavnosti zabrane okupljanja građana.

Komentirao je i pitanje referendumske inicijative o ukidanju covid-potvrda.

“Ova odluka nema veze s referendumskim pitanjima. Ako ono i dođe na Ustavni sud, onda se to odnosi na odluku o ocjeni ustavnosti referendumskog pitanja”, pojasnio je.

Podsjetimo, Ustavni sud je u utorak odbio zahtjev 35 oporbenih saborskih zastupnika i prijedloge još 28 drugih podnositelja koji su tvrdili da uvođenje covid potvrda u javnom sektoru nije ustavno i zakonito.

Ipak, Ustavni sud je djelomično usvojio zahtjev i prijedloge za ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom odluke o uvođenju covid potvrda u javni sektor u dijelu koji propisuje iznimke od primjene u odnosu na studente prilikom boravka u prostorijama visokih učilišta. Tako je ukinuo mogućnost da pojedino visoko učilište odluči drukčije, tj. da studente obveže da prilikom ulaska u prostore visokih učilišta predoče EU digitalnu covid potvrdu ili drugi odgovarajući dokaz o testiranju, cijepljenju ili preboljenju covida-19., prenosi N1