Rusi objavili da povlače dio vojnika s ukrajinske granice, pustili i snimku. ‘Zapad je osramoćen bez ispaljenog metka’

Rusi objavili da povlače dio vojnika s ukrajinske granice, pustili i snimku. ‘Zapad je osramoćen bez ispaljenog metka’

Dio postrojbi se premješta u vojne garnizone, objavilo je rusko ministarstvo obrane

Njemački kancelar Olaf Scholz doputovao je u utorak u Moskvu na razgovore s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom kao zadnji u nizu zapadnih šefova država i vlada uključenih u snažnu diplomatsku ofenzivu radi sprečavanja rata., Javlja RTL

U isto vrijeme Rusi su objavili kako su povukli dio vojnika s ukrajinske granice i proglasili pobjedu nad Zapadom. 

11:50 Ukrajina i Zapad uspjeli su spriječiti rusku “eskalaciju”, rekao je u utorak šef ukrajinske diplomacije Dmitro Kuleba, nedugo nakon vijesti da su se ruske snage raspoređene u blizini ukrajinskog teritorija počele povlačiti.

“Zajedno s našim partnerima, uspjeli smo spriječiti bilo kakvu novu rusku eskalaciju”, rekao je ministar. No on ipak smatra da je još prerano za konstataciju da su zaista smanjene napetosti. 

“Zapad je osramoćen bez ijednog metka”

11:20 Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova napisala je na društvenim mrežama da je današnji datum povijesni.

“15. veljače 2022. ući će u povijest kao dan kada je propala zapadna ratna propaganda. Oni su osramoćeni i uništeni bez ijednog ispaljenog metka”, napisala je.

Dio ruskih vojnika vraća se u baze 

10:30 Za to vrijeme rusko ministarstvo obrane objavilo je da se dio vojnika s ukrajinske granice vraća u svoje baze nakon završetka vježbi, objavila je ruska agencija Interfax dodajući da se većina vježbi diljem zemlje nastavlja, piše BBC.

“Postrojbe Južnog i Zapadnog vojnog okruga koje su završile svoje misije već su počele s ukrcavanjem na željeznički i automobilski transport i danas će se početi premještati u svoje garnizone. Odvojene postrojbe će marširati pješice u sklopu vojnih konvoja, rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov dodavši kako su određene borbene vježbe odrađene kako je i planirano.

No, velike vojne vježbe diljem zemlje se nastavljaju, piše Interfax. Rusi su objavili video tenkova koji se povlače. 

Rusija je nagomilala više od 100.000 vojnika blizu granica s Ukrajinom i potaknula strah od invazije, osobito zbog toga jer se održavaju zajedničke vojne vježbe Rusije i Bjelorusije od 10. do 20. veljače pa je Ukrajina gotovo potpuno okružena ruskom vojskom. 

Iako Moskva poriče da planira napad na Ukrajinu, traži od Sjedinjenih Država i NATO-a da joj zajamče da Ukrajina nikada neće ući u NATO. Washington i Bruxelles za sada to odbijaju. 

Scholz odbio ruski PCR test

9:50 Scholz se, isto kao i francuski predsjednik Emmanuel Macron prošlog tjedna odbio podvrgnuti testu PCR prije sastanka. Umjesto ruskog testa, Scholz je odlučio da liječnik iz njemačkog veleposlanstva učini PCR test koji je preduvjet za ulazak u Kremlj na sastanak s ruskim predsjednikom Vladimir Putinom, kazali su izvori iz njemačkog izaslanstva.

Razgovori Macrona i Putina zbog toga su održani za šest metara dugim stolom kako bi se održao drastičan fizički razmak.

Na novinskoj konferenciji poslije sastanka, Putin i Macron stajali su udaljeni nekoliko metara.

Predviđeno je da će sastanak u Kremlju trajati nekoliko sati, a na kraju će biti održana zajednička konferencija za novinare.

Scholz je tijekom svog posjeta Kijevu u ponedjeljak rekao da želi lobirati kod Putina za smirivanje krize u Ukrajini. Također je upozorio Rusiju da ne pokreće napad na Ukrajinu i naglasio da su EU i SAD spremne odgovoriti oštrim gospodarskim sankcijama.