Uskoro 100. rođendan Franje Tuđmana. ORGANIZIRAJU SE DVA KONKURENTSKA SKUPA

Uskoro 100. rođendan Franje Tuđmana. ORGANIZIRAJU SE DVA KONKURENTSKA SKUPA

Za tri mjeseca, 14. svibnja, navršava se 100 godina od rođenja Franje Tuđmana i to je sigurno značajan datum za HDZ, stranku koju je on osnovao, piše Novi list.

Premijer Andrej Plenković već je prošle godine u Velikom Trgovišću, prilikom obilježavanja 99. Tuđmanovog rođendana, najavio da će Zajednica utemeljitelja HDZ-a “dr. Franjo Tuđman” organizirati ovim povodom veliki skup u čast prvog hrvatskog predsjednika. Ali istog će se dana održati i konkurentska manifestacija u slavu Franje Tuđmana. javlja GLAS ISTRE

Na tome radi njegov sin Stjepan, koji je neki dan u tu svrhu u svojoj kući formirao Inicijalni krug, kojeg su zasad, osim njega, članovi i predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava, slikar Antun Mateš i Bosiljko Mišetić, bivši ministar pravosuđa i savjetnik Franje Tuđmana.

Kako je na Facebooku u petak objavio Penava, taj Inicijalni krug “poziva sve građane, umjetnike, političare, istomišljenike, simpatizere i poštovatelje tuđmanizma kao vrijednosnog sustava” na “središnje obilježavanje ove velike obljetnice u Zagrebu 14. svibnja, uz veliku svečanu akademiju, prateće izložbe, koncerte i svetu misu”. Uputili su i poziv svima “u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i svijetu”, koji to žele, da u svojim sredinama organiziraju slične priredbe.

Stjepan Tuđman ima, dakle, ozbiljnu ambiciju da se ovo obilježavanje 100. godišnjice rođenja njegovog oca nametne kao središnje i pritom zasjeni HDZ-ovo. On je prije dvije godine napustio HDZ, u znak protesta zbog ponovnog izbora Andreja Plenkovića za predsjednika stranke, sklon je Domovinskom pokretu, ali naglašava da to što sada priprema neće imati stranački karakter.- Premda je Penava u našem Inicijalnom krugu, ne znači da nam je Domovinski pokret pokrovitelj. Penava je iskazao želju da participira u tome, dao nam je podršku i to je sve. Namjera nam je 100. rođendan prvog hrvatskog predsjednika obilježiti na nadstranački način. Uvjeren sam da štovatelja Franje Tuđmana, koji je bio predsjednik svih Hrvata, ima i u HDZ-u i u Mostu, pa i u SDP-u i Možemo! i zato ne želimo da to bude nekakva uskostranačka manifestacija. Glavno djelo Franje Tuđmana je Hrvatska, nije HDZ, koji mu je samo poslužio kao instrument stvaranja samostalne države, rekao je Stjepan Tuđman. – Premda je Penava u našem Inicijalnom krugu, ne znači da nam je Domovinski pokret pokrovitelj. Penava je iskazao želju da participira u tome, dao nam je podršku i to je sve. Namjera nam je 100. rođendan prvog hrvatskog predsjednika obilježiti na nadstranački način. Uvjeren sam da štovatelja Franje Tuđmana, koji je bio predsjednik svih Hrvata, ima i u HDZ-u i u Mostu, pa i u SDP-u i Možemo! i zato ne želimo da to bude nekakva uskostranačka manifestacija. Glavno djelo Franje Tuđmana je Hrvatska, nije HDZ, koji mu je samo poslužio kao instrument stvaranja samostalne države, rekao je Stjepan Tuđman. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA