Ima li nade za manji prirez?

Ima li nade za manji prirez?

Građani se nadaju manjem prirezu, a to u Hrvatskoj ima samo 20 općina i gradova. Među njima su, primjerice, Sveta Nedelja i Bjelovar, no otkako su ukinuli prirez, imaju više poreznih prihoda, a razlog tomu je i reforma prema kojoj lokalne samouprave dobivaju malo veći dio poreznog kolača. Četiri naša najveća grada imaju i najveći prirez – Zagreb 18%, Split 15, Rijeka 14 te Osijek 13%.

Benedikt Hranić se zbog posla prije osam mjeseci iz Umaga preselio u Svetu Nedelju. Javlja HRTV

– Život je dosta dobar, prometna povezanost jako dobra, čuo sam čak da ima jedan besplatan vrtić, rekao je.

Mnoge u taj grad privlači i to što je jedan od rijetkih koji nema prirez.

– Bolje vam je od 50 ljudi uzeti 1 kunu, nego jednog čovjeka oguliti za 50 kn i to je bila logika. Ono što je interesantno, u tom razdoblju i od tada nama su se porezni prihodi povećali za 10 milijuna kuna, rekao je Dario Zurovec, gradonačelnik Svete Nedelje.

Na takav potez prije gotovo dvije godine odlučio se i Grad Bjelovar. U gradskoj blagajni novca ne nedostaje.

– Nismo se bojali iz razloga što smo se orijentirali na EU fondove i mi danas u Bjelovaru na 1 kunu gradskog novca povučemo 5 kuna EU novca, rekao je Igor Brajdić, zamjenik gradonačelnika Grada Bjelovara.

U Gradu kažu da rasterećuju gospodarstvo, ali i građane, neki od njih pak tvrde – olakšicu nisu baš osjetili.  S druge strane, u Zadru u kojem je prirez 12% prošle su godine uprihodili 22 milijuna kuna. Novac se najviše koristi za europske projekte.

– Mi smo posljednjih godina imali cijeli niz velikih projekata od Kneževe palače, providurove palače, uređenja Muraja, Centra za mlade, rekao je Ivan Mijolović, pročelnik za financije Grada Zadra.

Najveći prirez plaćaju Zagrepčani. Građani to, kažu, osjete po novčaniku, ali bez posebnih pogodnosti. Prirez se neće smanjivati jer grad grca u dugovima.

– Nisam nikada ni obećavao u kampanji znajući kakav je financijsko stanje prirez, prije svega moramo izvući Grad Zagreb iz duga konsolidiranog od čak 8.2 milijarde kuna, prirez nije ni osmina toga, rekao je Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik 11. veljače 2022.

A do toga je dug put. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA