Ništa još od kuće koju je Sinčić obećao obitelji s Banovine: “Nije realno da se sagradi u četiri mjeseca”

Ništa još od kuće koju je Sinčić obećao obitelji s Banovine: “Nije realno da se sagradi u četiri mjeseca”

Rano jutros petrinjsko područje ponovno je pogodio potres. Epicentar je bio 5 kilometara južno od Petrinje, a magnituda je iznosila 3, 8 prema Richteru. Uznemireni ljudi istrčali su iz kuća, stambenih kontejnera i objekata u kojima žive. Treći je to umjereni potres ovoga mjeseca na tom području., javlja HRT Dnevnik

Zvuk grmljavine i ljuljanje kontejnera i montažnih kućica. Tako je jutros izgledalo buđenje na Banovini.

– Jedno vrijeme dok ga nije bilo bili smo se malo opustili. A sad nas opet vraća nekako na početak, kaže jedna gospođa.

– Ja sam se taman brijao, bi samo u kupaoni. Supruga je još bila u krevetu. Boga mi, nije bilo ugodno, kaže jedan gospodin.

Oni koji su ostali bez doma, imaju samo jednu želju. Tu je želju obitelji iz Donje Mlinoge obećao ispuniti i europarlamentarac Ivan Vilibor Sinčić. Gradnja kuće od blokova konoplje počela je još u ožujku, ali nije puno odmakla.

– Htjeli smo da se bar zatvor,i da se digne krov da građa ne kisne, međutim nije nitko bio. Kada bih pitala gospodina Sinčića što se dešava on bi rekao da njemu svi govore da se radi na kući, ali međutim radova nije bilo, kaže Kristijana Boltužić Karabašić, Donja Mlinoga.

Sinčić ističe da je i sam donirao novac, a gradnja ovisi o izvođaču radova.

– Donaciju od gotovo 16.000 eura, što je moj vlastiti novac, uplatio sam na račun tvrtke Bioblok. Još nešto više od 5.000 eura uplaćeno je pilani u Glini za drvenu građu. (…) Nije realno očekivati da će trajna kuća biti sagrađena unutar 4 mjeseca, poručio je Ivan Vilibor Sinčić, zastupnik u Europskom parlamentu.

Vlasnik tvrtke na čiji je račun uplaćena donacija poručuje da je riječ o nesporazumu i da gradnja takve kuće zahtijeva suho vrijeme. Kaže – idući tjedan radovi će se nastaviti.

– Radimo na bazi volontera i fali nam alata, fali nam pomoći. Fali nam vremena. Inače trebate šest mjeseci samo da sagradite temelje samo, mi smo doveli inovatore iz Nizozemske koji su pokazali da se na ovakvom gradilištu može graditi, rekao je Marijo Franjić, građevinski konzultant.

S dolaskom sunčanog vremena pokrenut će se i obnova koju vodi država. Do kraja mjeseca počet će gradnja više od 50 obiteljskih kuća. U tijeku je i izrada dokumentacije za obnovu 400 objekata.