Bilo je ‘bisera‘ u hrvatskom sudstvu, ali ovo zaslužuje visoko mjesto na top ljestvici: 45-godišnjaku iz Malog Rata 87 paketića kokaina trebalo je za – bolove?!

Bilo je ‘bisera‘ u hrvatskom sudstvu, ali ovo zaslužuje visoko mjesto na top ljestvici: 45-godišnjaku iz Malog Rata 87 paketića kokaina trebalo je za – bolove?!

Već smo se u javnosti navikli čuti i vidjeti svakakvih “bisera” u hrvatskom sudstvu.

No, nedavna presuda suca Ante Unkovića sa splitskog Općinskog suda kojom oslobađa krivnje za neovlaštenu proizvodnju i promet drogama osobu kod koje je pronađeno čak 87 grama kokaina pakiranih u 87 paketića po jedan gram, svakako zaslužuje jedno od vodećih mjesta na top ljestvici najnevjerojatnijih presuda domaćeg pravosuđa. Napomenimo odmah da je presuda nepravomoćna i da će, poslije žalbe ODO-a Split koja će nakon ovakve odluke sigurno uslijediti, o konačnom pravorijeku odlučivati viši Županijski sud., doznaje Slobodna Dalmacija

VEĆ OSUĐIVAN ZA DROGU

A sad krenimo na detalje ove nevjerojatne priče. Dakle, 20. studenoga 2018. godine oko 23 sata dvojica omiških policajaca su na parkiralištu benzinske crpke u Dugom Ratu uočili 45-godišnjeg Slavena C. iz Malog Rata, već osuđivanog više puta, uz ostalo i za zlouporabu droga i držanje ilegalnog oružja na tri godine zatvora, kako prilazi automobilu u kojem je bio F.L. te njih dvojica nešto međusobno razmjenjuju. Odmah nakon toga policajci prate F.L.-a i kod njega pronalaze smotuljak s 0,65 grama kokaina. Dva tjedna poslije, policajci uz nalog dolaze do kuće Slavena C. i on im dragovoljno predaje 87 pakiranih smotuljaka kokaina. Naravno, nije im trebalo puno razmišljati zbog čega je njihov stari znanac imao “raspizanu” drogu te ga kazneno prijavljuju za namjeru preprodaje.

ODO diže optužnicu krajem veljače 2019,. godine, a na suđenju u listopadu 2021. godine okrivljeni negira da je te večeri F.L.-u prodao drogu te ističe da je kokain kojeg je dao policiji imao zato jer je nedavno imao tešku prometnu nesreću u kojoj je zadobio teške ozljede zbog kojih je čak i desetak dana bio u komi, pa mu je droga trebala kako bi ublažio bolove.

– Poštovani suče, nisam ja nikakav diler, a 87 paketića kokaina pakiranih od po jedan gram svaki sam imao jer sam doživio tešku prometnu nesreću i bio sam pod velikim stresom od bolova, a u manje sam paketiće drogu prepakirao jer sam htio svaki dan uzimati otprilike istu količinu. U bolnici sam bio gotovo tri mjeseca, imao sam teške unutarnje ozljede i odlučio sam zbog doživljenog stresa početi konzumirati drogu. Bojao sam se zaspati zbog ozljeda i straha da se više ne probudim, a kokain me je održavao budnim. Osjećao sam i grižnju savjesti jer mi je u studenome 2018. godine umro i otac koji je bio teško bolestan, a ja nisam mogao voditi brigu o njemu jer sam bio teško ozlijeđen – ispričao je okrivljeni u svojoj obrani. Kazao mu je da je F.L.-a te večeri sasvim slučajno sreo na crpki i da mu se samo javio, a nikako prodao drogu.

Svjedok F.L. na sudu je rekao kako je te večeri na pumpi vidio Slavena kojeg zna, da mu je ovaj pokucao na prozor vozila, dao mu je ruku i kratko su popričali. Kad je došao kući i parkirao auto u garažu, prišle su mu tri osobe i pretragom vozila našle paketić kokaina na podu vozila ispod tepiha zadnjeg sjedišta. Drogu je, kazao je, dobio od osobe iz društva, no nije htio reći od koga. Dodao je i da su policajci pretraživali vozilo bez naloga te da je on oslobođen na Prekršajnom sudu u Omišu zbog posjedovanja istog.

NISU DOBRO VIDJELI

Jedan od policajaca je u istrazi rekao da je na crpku prvo došao F.L., a nedugo zatim i Slaven C., koji je u dućanu na pumpi uzeo grickalice i izašao. Prišao je autu F.L.-a, otvorio suvozačeva vrata i dao ovome smotuljak koji je on sakrio u džep jakne, da bi onda Slavenu dao nekoliko novčanica koje je on zgužvao i spremio. Na raspravi je, pak, rekao da su bili udaljeni 15-ak metara i da nisu mogli točno vidjeti tko je što uzeo, no da je njihova pretpostavka bila da se radi o drogi i novcu. Drugi se nije mogao sjetiti detalja slučaja.

U svojoj oslobađajućoj presudi sudac ističe da je F.L. kao svjedok decidirano i kod prvog ispitivanja i na raspravi rekao da mu okrivljeni nije prodao bilo kakvu drogu te da je, s obzirom da su policajci bili udaljeni 15-ak metara u uvjetima noćne vidljivosti i javne rasvjete, “zaključak suda da isti nisu sa sigurnošću mogli vidjeti” što je Slaven C. predao F.L.-u i ovaj njemu.

– Iako su pokreti tijela upućivali na to da je došlo do primopredaje opojne droge, kao i novca, ne može se sa sigurnošću izvući zaključak da je do toga zaista i došlo…. Nije dokazano da je okrivljenik imao drogu (87 grama kokaina) namijenjenu neovlaštenoj preprodaji već je zaključak suda, imajući u vidu obranu okrivljenika, da ga je trebalo osloboditi od optužbe zbog nedostatka dokaza budući da je istu namjeravao koristiti za osobne potrebe – uz ostalo je u presudi napisao sudac Unković. ., doznaje Slobodna Dalmacija