Benčić o viceguverneru: Odraz moralnog stanja društva i raspad svih vrijednosti…

Benčić o viceguverneru: Odraz moralnog stanja društva i raspad svih vrijednosti…

Roman Šubić, viceguverner Hrvatske narodne banke (HNB), krajem je prošle godine kupio vilu u Zagrebu koju je, u imovinskoj kartici, procijenio na 3,5 milijuna kuna. Vilu je kupio cesijom, odnosno ugovorom s jednom od agencija za naplatu potraživanja, i to za nepoznati iznos.

Objavio je to novinar portala Index.hr Ilko Ćimić.

Ćimić piše da jedna zagrebačka poduzetnička obitelj nije mogla otplaćivati kredit u Zagrebačkoj banci od pet milijuna kuna i ostala je bez kuće, a ta je banka to potraživanje prodala APS Delti, agenciji za naplatu potraživanja. Ta je agencija za nepoznati iznos to potraživanje prodala viceguverneru Šubiću.

Sve je u Saboru komentirala zastupnica Zeleno-lijevog bloka, Sandra Benčić, kazavši da su oni pitanje prodaje dugova građana agencijama za naplatu potraživanja istaknuli kao jedan od prioriteta na kojima žele

“Nebrojeno puta smo o problemima prodaje dugova građana agencijama za naplatu potraživanja govorili u Saboru, o činjenici da upadaju u jedan krug dugovanja iz kojeg se ne mogu izvući i o praksama tih agencija koje naše građane stavljaju u jedan nedostojanstven položaj, a nekad to prelazi i u maltretiranje oko vraćanja dugova”, rekla je Benčić.

Dodala je da su dali konkretne prijedloge izmjena Zakona o kreditnim institucijama i Zakona o potrošačima, kako bi zabranili prodaju potrošačkih dugova agencijama za naplatu potraživanja.

“Naravno da je HDZ takve prijedloge odbio. Ne samo to. Mi smo u sklopu rasprave o HNB-u tražili od HNB-a da regulira agencije za naplatu potraživanja, da ih počinje nadzirati i da isto tako napravi pravila oko prodaje dugova građana tim agencijama”, rekla je Benčić., prenos N1