Penava: ”Hrvatska je bogata zemlja koju vodeći političari prodaju u bescjenje”

Penava: ”Hrvatska je bogata zemlja koju vodeći političari prodaju u bescjenje”

Država bez državnika je najskuplja država, a tu skupoću plaćaju obični hrvatski građani, izjavio je predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava na današnjoj konferenciji za medije održane na temu aktualne političke situacije u Hrvatskoj s naglaskom na povećanju cijena.

Saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić na današnjoj se konferenciji za medije u Hrvatskom Saboru uvodno osvrnuo na odluku državnog odvjetništva u Osijeku koje je odbacilo kaznenu prijavu protiv ubojice četverogodišnje djevojčice Martine Štefančić i njezine bake. Zločin je počinjen 21. ožujka 1992. u Borovu selu.

– To dijete Martina Štefančić ubijeno je i od hrvatske države 01.02.2022. godine kada je državno odvjetništvo u Osijeku odbacilo kaznenu prijavu protiv počinitelja te nitko nije odgovarao za smrt malog djeteta od četiri godine. A nije odbacilo krajinsku miliciju. Štoviše, neki su dobili i status hrvatskog ratnog vojnog invalida i danas uživaju hrvatske mirovine, rekao je saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić., javlja STV

Njih su Plenkovićeva Vlada i ministar Medved stavili na popis branitelja te oni sada uživaju privilegije, a nisu prihvatili obdukcijski nalaz da osude zločince koji su ubili nevino dijete i njezinu baku, kazao je Mlinarić.

Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava je pak prokomentirao kako se hrvatski građani i gospodarstvenici suočavaju s porastom cijene plina za više od 300-400 posto u odnosu na prošlu godinu.

– Potrebno je istaknuti da Hrvatska već dugi niz godina ne vodi suverenističku politiku. Da je Hrvatska jedna bogata zemlja čijim bogatstvima i resursima upravljaju drugi i ti drugi imaju koristi od toga, dok, nažalost, naši vodeći političari, tajkuni, vrlo rijetko zbog svojih nečasnih radnji, koruptivnih radnji završavaju u zatvorima, a istodobno potpisuju ugovore i prodaju to nacionalno bogatstvo u bescjenje, rekao je predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava.

Penava je podsjetio na priču ministra Tomislava Ćorića i aktualne vlade o LNG terminalima na Krku u koje je Republika Hrvatska uložila preko milijardu kuna s ciljem diverzifikacije distributivnih kanala za dotok plina, što bi osiguralo dostatne izvore i učinilo Hrvatsku sigurnom iz aspekta količina i cijena plina.

– To je bilo prije tri godine. Nažalost, danas vidimo da od te priče nema ništa i da je to bila jedna isprazna marketinška priča, nazovimo je demagogijom. Jednako kako je bila i priča od Badnjaka 2016. godine, kada je premijer Andrej Plenković slavodobitno najavio kako će vratiti INA-u u okrilje hrvatske države, kaže Penava.

Međutim, moram ustvrditi  da od toga nije bilo apsolutno ništa, rekao je Penava. Podsjetio je i na naftna polja u Sibiru i Siriji koja također više nisu u hrvatskim rukama te na ugovore koje je tadašnji premijer Sanader potpisao te je tako MOL isporučio u strano vlasništvo, tvrdi Penava.

Penava je napomenuo i kako Hrvatska čak 30 posto svojih potreba za plinom proizvodi sama.

– Nažalost, primjera radi, plinska boca u Republici Hrvatskoj za pučanstvo i kuhinje, u najvećem broju slučajeva, cijena iznosi 165 kuna, dok istodobno u BiH, koju često nazivamo nesređenom državom, koja nema svoje vlastite resurse, ta ista boca košta tek 80 kuna, kaže Penava.

Da gorivo u Hrvatskoj na današnji dan iznosi 0 kuna, država bi sa svoje strane uzela 7 kuna, napomenuo je Penava te zaključio da imamo preskupu državu i previše uhljeba koji previše koštaju, a nažalost, kazao je, tu skupoću plaćaju obični hrvatski građani.