Godinu dana nakon kupnje, misteriozni vlasnik već prodaje Z1

Godinu dana nakon kupnje, misteriozni vlasnik već prodaje Z1

Pevex je početkom 2021. prodao lokalnu zagrebačku televiziju osječkoj tvrtki Kodiak trade, a taj novi vlasnik – inače povezan s čelnikom Domovinskog pokreta i važnim dioničarom Pevexa Marijom Radićem – sada nudi Z1 za milijun eura. Na prodaju je još nekoliko televizija i portala, te barem četiri radio-postaje 

Piše: Saša Paparella Javlja portal ZAGREBI.HR

Na živahnoj hrvatskoj medijskoj sceni u zadnje vrijeme vođeni su više ili manje ozbiljni pregovori o prodaji vodećih izdavačkih kuća, nacionalnih televizija i najčitanijih portala, no niti jedni nisu uspješno privedeni kraju.  

Ako stignu neke poboljšane ponude dogovor je i dalje moguć, a oni koji su malo više zainteresirani za prodaju svojih medija povjerili su taj posao specijaliziranoj  zagrebačkoj agenciji Media desk d.o.o. Trenutno Media desk oglašava prodaju šest medija – četiri radijske i jednu televizijsku postaju, te jednog portala.  

Prodaje se i ‘vrlo profitabilan news portal’

“U našoj ponudi su dvije radio-postaje u Dalmaciji, sa zemaljskom  FM koncesijom. Još dvije radijske postaje su u  Zagrebu i okolici, također sa zemaljskom FM koncesijom i u svakoj je moguće kupiti 100 posto udjela. Sve četiri radio-postaje su profitabilne i s dobrom pozicijom na tržištu”, rekao nam je Zoran Kovačić, direktor Media deska, agencije koja je dosad već posredovala u kupoprodaji više medija u Hrvatskoj i regiji. Ista agencija prodaje i, kako se navodi, “regionalni news portal iz središnje Hrvatske s izvanrednim podacima o posjećenosti portala, te vrlo profitabilan”. 

Napokon, Media desk nudi i “TV postaju s koncesijom – opći kanal zemaljsko emitiranje u digitalnoj regiji D4 te prisutnošću u svim IPTV i kablovskim sustavima. Ima top poziciju na tržištu, a prodaje se većinski paket poslovnih udjela”. Sukladno dogovoru s ponuditeljima, o konkretnim imenima tih medija Kovačić ne može govoriti.   

Umjesto kosilica, reklamirali Škoru 

Neslužbeno doznajemo kako se na prodaju nude još neki mediji, pa tako i zagrebačka Z1. To je jedna od gledanijih lokalnih televizija u Hrvatske jer se može gledati  putem IPTV kanala, a prikazuje i emisiju Bujica, koju prati birana publika preko nekoliko drugih lokalnih postaja. Z1 godišnje uprihodi po desetak milijuna kuna i posluje s dobiti, a navodno se, kako doznajemo, prodaje po cijeni od milijun eura. 

Nakon niza slikovitih vlasnika u svojoj prošlosti, od Slobodana Ljubičića Kikaša pa do osoba bliskih poduzetniku Petru Pripuzu, Z1 je 2017. kupio trgovački lanac Pevec. Akvizicija je objašnjena time što Pevec dobiva besplatni reklamni prostor, no kasnije, kad su vlast u Pevecu preuzeli ljudi bliski Domovinskom pokretu, više je korištena za reklamiranje Miroslava Škore nego li kosilica i bijele tehnike, jer je Pevec došao pod vlasničku kontrolu Marija Radića, uspješnog poduzetnika, Škorinog prijatelja i ključnog stranačkog operativca DP-a. Kad je ‘projekt Škoro’ definitivno propao, početkom Z1 2021. je prodan misterioznoj osječkoj tvrtki Kodiak trade, čiji je vlasnik, osječki ugostitelj  Hrvoje Milas povezan s Radićem, jednim od većih suvlasnika Pevexa i zamjenikom novog predsjednika Domovinskog pokreta Ivana Penave

Poslali smo upit u Radićevu tvrtku Filir o tome da li je on ipak vlasnički povezan sa tvrtkama Kodiak trade i Z1; odgovoreno nam je kako vukovarski Filir nije s njima povezan (što nismo niti pitali), no za Radića nam nisu odgovorili.  

‘Nismo oglasili prodaju Z1’

U izjavi za portal Zagrebi, Miljenko Ćurić, direktor Z1 televizije, opovrgnuo nam je da se ta TV postaja prodaje. “Nismo oglasili prodaju Z1, ali ako se netko javi i pita…sve što je na tržištu ponuđeno je, no ja ne mogu dalje komentirati jer nisam vlasnik”, odgovorio nam je Ćurić, a na pitanje tko je vlasnik Z1, uputio nas je na javno dostupne podatke. Po sudskom registru, Z1 je u vlasništvu Kodiak tradea, tvrtke koja nema zaposlenika, 2020. završila je s mizernim prihodom od 67.400 kuna, no unatoč tome u svom portfelju ima čak dvije važne lokalne televizije, Z1 i  

Televiziju Slavonije i Baranje (TSB). 

Tvrtku Kodiak trade, tada pod imenom Marmelada, osnovala je 2017. Mirka Baban-Radman, voditeljica splitskog Pevexa, da bi ju 11. prosinca 2020. prodala Milasu, koji pet dana kasnije preko te tvrtke kupuje TSB, a već u veljači 2021.neviđenom lakoćom preuzima još jednu lokalnu televiziju – Z1. Koju sada navodno prodaje.  

Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA