Evo tko bi najprije mogao pomoći Možemo i SDP-u da formira nacionalnu vlast!

Evo tko bi najprije mogao pomoći Možemo i SDP-u da formira nacionalnu vlast!

Platforma Možemo zajedno sa SDP-om već razmišlja o predizbornoj koaliciji u kojoj im je jedina zadaća svrgnuti HDZ s vlasti. Javlja ZAGREB INFO

Analitičar Jerko Trogrlić za Večernji list je rekao da je vodeći partner u toj koaliciji Možemo!, a ne SDP.

“U trenutku tih izbora HDZ će na vlasti biti već osam godina i velikom broju građana ionako će već biti dosta HDZ-ove vlasti. Da je netko i najbolji, nakon osam godina ljudi ga se zasite, a pridodaju li se tome i sadašnje HDZ-ove afere pa i povećavanja cijena, stvorit će se kritična masa građana koja će poželjeti promjene”, kazao je analitičar.

Smatra da im jedini ozbiljan partner može biti Most, ali ističe kako on nije dobar partner nikome jer su već dva puta izlazili iz koalicije s HDZ-om, a odbili su i već gotovo dogovorenu koaliciju sa SDP-om.

“Most je danas profiliran kao dominantno desna stranka i kao takva praktično je postala nemoguć partner za SDP i Možemo!. Da se koalicijski ujedine SDP, Možemo! i Most, bila bi to blasfemija” smatra Trogrlić.

Fokus

Analitičar Trogrlić smatra kako bi u koaliciju mogli uči Glas, Centar i Fokus, ali da to ovisi o rejtinzima tih manjih stranaka po izbornim jedinicama, odnosno o tome jesu li one sposobne prijeći izborni prag u svim izbornim jedinicama. Politolog Ivan Rimac prednost pri tome daje Fokusu jer Centar i Glas zasad imaju premali rejting da bi mogli pridonijeti bilo kakvom uspjehu. Oni bi se u toj koaliciji utopili, a ostanu li izvan nje, onda uopće nemaju šanse prijeći prag, smatra. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA