Bauk o referendumu: HDZ želi kontrolirati provjeru potpisa…

Bauk o referendumu: HDZ želi kontrolirati provjeru potpisa…

Potpredsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk danas je prijedlog Odbora za Ustav i Poslovnik da se Vladi, a ne Državnom izbornom povjerenstvu (DIP), povjeri provjera potpisa za dvije Mostove referendumske inicijative iščitao kao želju HDZ-a da kontrolira proces provjere.

“Na čelu Vlade je njihov čovjek, a na čelu DIP-a više nije. Milanović ga je nametnuo”, kazao je Bauk, podsjetivši da je predsjednik Vrhovnoga suda Radovan Dobronić ujedno i predsjednik DIP-a.

“HDZ želi kontrolirati proces i zato potpise neće provjeravati DIP, nego Vlada”, kazao je SDP-ov zastupnik u saborskoj raspravi o prijedlogu da se Vladi povjeri provjera potpisa prikupljenih za Mostove inicijative da se ukinu covid potvrde, a odlučivanje o epidemiološkim mjerama s Nacionalnog stožera prebaci na Sabor.

Bauk je podsjetio i kako u novom zakonu o referendumu, koji je prošao prvo čitanje, Vlada predlaže da upravo DIP provjerava potpise, pa konstatira kako je sadašnja situacija “vrsta talačke krize”.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin ranije je tražio i stanku kako bi istaknuo da Stožer vrluda i mulja.

“Za različite ljude već odavno vrijede različita pravila. Sjetimo se samo one situacije s premijerom kada je bio u kontaktu sa zaraženima i nije morao u samoizolaciju ili kada su gospodinu Hrebaku, koji im drži većinu, osigurali posebne uvjete da se pojavi u Saboru na glasanju,” rekao je.

Istaknuo je da je takvo ponašanje Stožera i Vlade dovelo do toga da Hrvatska ima najveći broj mrtvih u svijetu. Smatra i da je skupljanje potpisa za referendum o ukidanju covid potvrda isključiva odgovornost HDZ-a i njihovog upravljanja covid krizom.

“Što se referenduma tiče, SDP je predložio amandmane i traži da se prebrojavanje potpisa preda DIP-u, a ne Vladi kao što je to do sada bio slučaj. Nužno je odrediti rok u kojem se to mora napraviti i ono najvažnije – donijeti odluku o formiranju posebnog tijela koje će vršiti nadzor nad prebrojavanjem potpisa”, rekao je Grbin, piše SDP.