Vrhovni sud donio dvije odluke važne za potrošače i banke…

Vrhovni sud donio dvije odluke važne za potrošače i banke…

Vrhovni sud Republike Hrvatske donio je dvije odluke koje su značajne za veliki broj predmeta koje pred sudovima potrošači vode protiv banaka.

“Vijeće Vrhovnog suda Republike Hrvatske u sjednici održanoj 25. siječnja 2022. u predmetu Revd 29/2022-2 dopustilo je prijedlog tužitelja, potrošača, za podnošenje revizije protiv drugostupanjske presude u odnosu na pravno pitanje koje glasi:

“Može li se osnovano, u žalbi protiv rješenja o ovrsi i potom u parnici radi proglašenja ovrhe nedopuštenom, isticati okolnost kojom se ukazuje na ništetnost javnobilježničke isprave (potrošačkog ugovora) koja je ovršna isprava u ovršnom postupku?“

Riječ je o pravnom pitanju koje zahtjeva od Vrhovnog suda Republike Hrvatske zauzimanje pravnog shvaćanja zbog odluka suda Europske unije u primjeni Direktive o nepoštenim uvjetima u potrošačkim ugovorima, koje bi trebalo dovesti do razvoja prava kroz sudsku praksu.

U drugoj odluci, rješenju Rev 1014/2018-2 od 20. listopada 2021., vijeće Vrhovnog suda Republike Hrvatske odbilo je reviziju tuženika, banke, i potvrdilo je odluke nižestupanjskih sudova. U navedenim odlukama, zauzeto je shvaćanje prema kojem, kada je banka kao tuženik u postupku, postupajući u skladu s odredbom čl. 19.e Zakona o potrošačkom kreditiranju i izrađujući izračun konverzije kredita, koji je potrošač, tužitelj, prihvatio i s bankom, tuženikom, sklopio dodatak ugovora o kreditu, tuženik, banka, zapravo je ispunio tužbeni zahtjev u okviru kojeg je potrošač zahtijevao utvrđenje ništetnosti obračuna ugovorenih promjenjivih kamata i isplatu više isplaćenog iznosa. Obzirom na navedeno, banka kao tuženik dužna je naknaditi potrošaču parnični trošak bez obzira što je potrošač povukao tužbu”, priopćeno je s Vrhovnog suda u srijedu, prenosi N1.