U Zagorju – ogroman porast prometnih nesreća

U Zagorju – ogroman porast prometnih nesreća

Tijekom mjeseca siječnja ove godine evidentiran je porast broja prometnih nesreća za 62,9 posto u odnosu na mjesec siječanj 2021. godine Policijski službenici Policijske uprave krapinsko-zagorske su u siječnju obavili očevid kod 57 prometnih nesreća što je za 62,9 posto više nego u mjesecu siječnju prošle godine. Evidentirana je jedna prometna nesreća s poginulom osobom, u 18 nesreća s ozlijeđenim osobama deset osoba je zadobilo teške, a 21 osoba je zadobila lakše tjelesne ozlijede, dok je u 38 prometnih nesreća nastala materijalna šteta, objavila je PU KZ.

U odnosu na isti mjesec prošle godine broj prometnih nesreća s poginulim osobama veći je za jednu prometnu nesreću, broj nesreća s ozlijeđenim osobama veći je za 200,0 posto, a broj nesreća u kojima je nastala materijalna šteta u porastu je za 31,0 posto. Javlja portal ZAGORJE.COM

Prema posljedicama sudionika u prometnim nesrećama broj poginulih osoba veći je za jednu osobu, teže ozlijeđenih osoba više je za 150,0 posto, a lakše ozlijeđenih osoba više je za 320,0 posto. Ukupno su u prometnim nesrećama nastradale 32 osobe što je za 23 ili 255,6 posto više nego u mjesecu siječnju 2021. godine. Najviše nastradalih osoba životne je dobi 20 do 40 godina u toj dobnoj skupini nastradalo je 15 sudionika od kojih je jedna osoba smrtno stradala, četiri osobe su zadobile teške tjelesne ozljede, a deset osoba je zadobilo lakše tjelesne ozljede. Prema starosti sudionika koji su sudjelovali u prometnim nesrećama, najviše je bilo također životne dobi od 20 do 40 godina (44 sudionika) ili 36,4 posto od ukupnog broja sudionika prometnih nesreća.

Brzina je najčešći uzrok prometnih nesreća. 23 nesreće ili 40,4 posto od ukupnog broja nesreća izazvano je zbog neprilagođene/neprimjerene brzine uvjetima na cesti i u prometu. Prema vrstama prometnih nesreća najviše je bilo slijetanja vozila s ceste – 18 prometnih nesreća. Kritični dan prema broju obavljenih očevida prometnih nesreća bila je nedjelja s 16 obavljenih očevida, te ponedjeljak s 11 obavljenih očevida, a najsigurniji bio je utorak s četiri obavljena očevida. Kritično vrijeme u toku dana bilo je razdoblje između 18 i 19 sati sa sedam obavljenih očevida,  zatim između 17 i 18 sati s šest obavljenih očevida, a najsigurnije razdoblje bilo je od 4 do 7 sati kada nije obavljen niti jedan očevid prometne nesreće.

U prometnim nesrećama sudjelovao je 121 sudionik od čega je bilo 86 vozača, 33 putnika i dva pješaka, a pod utjecajem alkohola u trenutku prometne nesreće bila su 23 vozača. Slijedom navedenog proizlazi da je u trenutku prometne nesreće 26,7 posto vozača bilo pod utjecajem alkohola. Naime, lani je u 35 prometnih nesreća sudjelovalo 87 sudionika od čega je bilo 58 vozača, 28 putnika i jedan pješak, a pod utjecajem alkohola u trenutku prometne nesreće bilo je 7 ili 12,1 posto vozača pod utjecajem alkohola. U mjesecu siječnju ove godine došlo je do povećanja broja vozača u prometnim nesrećama za 28 vozača ili 48,3 posto, ali i do povećanja udjela alkoholiziranih vozača u prometnim nesrećama za 14,6 posto.

Policijski službenici Policijske uprave krapinsko-zagorske su tijekom redovitih zadaća i provođenja akcija u prometu u siječnju evidentirali 1079 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Najviše utvrđenih prekršaja odnosi se na brzinu – 476 prekršaja što iznosi 44,1 posto od ukupnog broja utvrđenih prekršaja. Zatim slijede prekršaji nekorištenje sigurnosnog pojasa u vožnji (100) prekršaja i prekršaji upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola (56). Utvrđeno je i 46 prekršaja upravljanja neregistriranim vozilom, 32 prekršaja korištenja mobitela u vožnji, 16 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, pet prekršaja upravljanja tehnički neispravnim vozilom, te po četiri prekršaja odbijanja alkotestiranja i upravljanja vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta itd, piše PU KZ.

DEMOS MEDIA