Presreli e-komunikaciju brodske i turske tvrtke i ukrali stotine tisuća kuna

Presreli e-komunikaciju brodske i turske tvrtke i ukrali stotine tisuća kuna

Zbog računalne prijevare tvrtka iz Slavonskog Broda ostala je bez više stotina tisuća kuna. Sve se dogodilo u siječnju ove godine kada je još uvijek nepoznata osoba preko elektroničke pošte presrela komunikaciju između tvrtke s brodskog područja s poslovnim partnerom iz Turske. Javlja GLAS SLAVONIJE

Internetski je lopov, koristeći se lažnom adresom e-poruke, dostavio podatke o broju bankovnog računa na koji je potrebno izvršiti plaćanje usluge te su iz brodske tvrtke, ništa ne sumnjajući, u nekoliko navrata uplatili nekoliko stotina tisuća kuna na račune kradljivca. U ovom slučaju radilo se o računalnoj prijevari korištenjem tzv. phishing e-poruka.

Sve je više ovakvih slučaju u kojima su na meti tvrtke i njihov novac, no i građani su česte mete prevaranata. U jednom je nedavnom slučaju 21-godišnjak iz Županje, osim što je ostao bez novca, dobio i prijetnje. Mladi Županjac podnio je kaznenu prijavu protiv nepoznatog muškarca koji je organizirao klađenje na Instagramu. Policiji je ispričao kako je krajem siječnja kontaktirao s organizatorom klađenja na Instagramu, a potom preko aplikacije za dopisivanje dogovorio uvjete klađenja. Idućeg dana obaviješten je kako je osvojio 46.000 eura te da će mu dobitak isplatiti transakcijom preko tvrtke za prijenos gotovog novca nakon uplate poreza na dobitak u iznosu od nekoliko stotina eura. Nakon što je uplatio novac s brojem transakcije koji je dobio od organizatora, otišao je po svoj “dobitak” gdje je doznao da novca nema. Kada su ponovno kontaktirali, organizator je zahtijevao još novca, nakon čega je 21-godišnjak shvatio da je prevaren i prekinuo je kontakt. Nakon toga nepoznati kladioničar mu je u telefonskom pozivu prijetio da će ga teško ozlijediti ako ne uplati novac za trošak klađenja.

U povodu Dan sigurnijeg interneta policija se osvrnula na računalne prijevare navodeći kako građani sve češće realni svijet gledaju kroz prozor društvenih mreža i modernih tehnologija općenito, održavaju iluzorne kontakte. Virtualna je komunikacija posebno za djecu i mlade danas primaran način međusobne komunikacije. Informatička komunikacijska tehnologija podupire njihovu socijalizaciju i omogućava im osjećaj povezanosti s vršnjacima. Međutim, iako tehnologija ima mnoge prednosti i unaprjeđuje kvalitetu života u brojnim područjima, ako se ne koristi na primjeren način, poštujući pravila komunikacije i vodeći računa o sigurnosti i zaštiti svih uključenih, može imati i negativne posljedice. Jedna od tih posljedica je i elektroničko nasilje. “Elektroničko nasilje definira se kao svaka zlonamjerna i ponavljana uporaba informacijskih i komunikacijskih tehnologija kako bi se nekome nanijela šteta, odnosno kako bi se najčešće neko dijete ponizilo, zadirkivalo, prijetilo mu se ili ga se zlostavljalo na neki drugi način”, navode iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske. Postoji više vrsta online prijevara. Kao prvu policija navodi “CEO” odnosno “direktorsku prijevaru” kada se prevaranti pretvaraju da su šefovi ili nadređeni u organizaciji i prijevarom navode žrtve da uplate novac na lažni račun ili da neovlašteno doznače novce s poslovnog računa. Postoje i tri vrste krađe identiteta. Prva je tzv. vishing – krađa identiteta pozivom kada prevaranti zovu i pokušavaju navesti građane da otkriju svoje podatke ili da im uplate novčana sredstva. Druga je tzv. phishing ili mrežna krađa identiteta lažnim porukama e-pošte: Prevaranti vam šalju lažne poruke e-pošte kojima vas pokušavaju navesti na dijeljenje osobnih podataka. Treća je krađa identiteta SMS-om tzv. smishing, kojim se također pokušavaju ukrasti osobni podatci.

Sandra Lacić Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA