Lovrić bez milosti o Tomaševiću: ‘Transparentnije se zapošljavalo u vrijeme Milana Bandića’

Lovrić bez milosti o Tomaševiću: ‘Transparentnije se zapošljavalo u vrijeme Milana Bandića’

O aktualnostima u Zagrebu, u HTV-ovoj emisiji Studio 4 govorio je savjetnik gradonačelnika Ivica Lovrić.

Odvoz otpada skuplji za sto posto

Na pitanje o cijenama gradskog prijevoza, Lovrić upozorava da aktualna vlast šuti. Prema njegovim izračunima, odvoz otpada će poskupiti između sto i dvjesto posto te naglašava da će do toga doći zbog najavljenog modela prikupljanja otpada od 1. srpnja. Javlja ZAGREB INFO

“Taj model u sebi podrazumijeva fiksni dio za sva domaćinstva od 45 kuna. A ono što je važno reći je da Zagrepčani prosječno po domaćinstvu plaćaju 44.28 kuna. Znači, sam taj paušal će biti 70 lipa veći nego što je trenutno prosječna cijena koju građani plaćaju, a na to će se nadovezati na te famozne vrećice, pa će primjerice, stanovnik garsonijere, koji trenutno plaća 30 kuna odvoz otpada, platiti fiksno 45, a morat će kupiti najmanje deset vrećica tijekom mjeseca, oko četiri kune po vrećici. To je znači 40 kuna i umjesto dosadašnjih 30 plaćat će 75 kuna. Govorim o socijalno najsiromašnijim Zagrepčanima, koji stanuju u manjim stanovima”, objasnio je Tomaševićev savjetnik.

Lovrić upozorava da je gradska vlast to sve prezentirala kao novi model naplaćivanja otpada, a ne kao drastično poskupljenje. Smatra da to treba nazvati pravim imenom.

Plin je trebalo nabaviti u lipnju, a Tomašević se toga sjetio krajem listopada

Komentirao je i poskupljenje energenata u školama i vrtićima i rekao da Grad nema što pomoći jer plaćanje troškova gradskih ustanova nije “velikodušnost, već obveza Grada”. Lovrić kaže da plin za ovu zimu nije dogovoren na vrijeme jer se to inače rješava u ljetnim mjesecima.

“Prošle godine je raspisan natječaj za nabavu plina, zašto nova Uprava nije to dogovorila, i zašto se gradonačelnik toga sjetio krajem listopada prošle godine”, pita se.

On kaže da je prošle godine Plinara unaprijed platila plin pa je dobila i popust. Lovrić upozorava da je Tomašević dolaskom na vlast obustavio svu javnu nabavu te je došlo do blokade sustava, a ne samo plina. Kaže da se radi o šteti od preko sto milijuna kuna.

O upitnicima za RO: Da nije tragično, bilo bi komično

Osvrnuo se i na roditelje odgojitelje i upitnike koje su dobili iz Grada te poručio da je to apsurdno.

“Prikupljati toliko podataka o pojedincima i kada kažu da je to pitanje osobnih podataka, gradonačelnik onda kaže, izrežite s papira bar kod. Kao u nekom crtiću ili da se djeca igraju, pa izrežite komad papira, pa nam vratite bez toga. Da nije tragično, bilo bi komično”, kaže Lovrić.

Na pitanje o najavljenim otkazima, kaže da ih još uvijek nitko nije dobio te da se u Holdingu i dalje zapošljava i to uglavnom SDP-ove kadrove.

“Transparentnije se zapošljavalo u vrijeme Milana Bandića”, naglasio je Lovrić.

Na kraju je komentirao presudu Vrhovnog suda koji je u ponedjeljak obustavio postupak protiv pokojnog gradonačelnika Milana Bandića i potvrdio oslobađajuću presudu i samom Lovriću. On kaže da ga presuda nije iznenadila jer “istina i pravda uvijek isplivaju na površinu”. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA