‘TOMAŠEVIĆ JE POPUT NASILNIKA’ Oštra reakcija iz ‘U ime obitelji’ zbog upitnika upućenih roditeljima odgojiteljima

‘TOMAŠEVIĆ JE POPUT NASILNIKA’ Oštra reakcija iz ‘U ime obitelji’ zbog upitnika upućenih roditeljima odgojiteljima

Iz udruge “U ime obitelji” oglasili su se o anketnim upitnicima iz Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe sa invaliditetom koje su roditelji odgojitelji počeli dobivati od prošlog petka. Javlja ZAGREB INFO

U ime u obitelji upozorava da je gradonačelnik Tomislav Tomašević “prvo s većinom u zagrebačkoj Skupštini koju čine Možemo i SDP retroaktivno, protuzakonito i protuustavno ukinuo mjeru roditelj odgojitelj”, a dva mjeseca nakon toga šalje upitnike u kojima traži podatke korisnika.

“Jer, navodno, nakon što su ukinuli zajamčene prihode sad smišljaju kako će „pomoći“ 21 000 djece o kojima se brine oko 5 800 roditelja odgojitelja. Ti postupci g. Tomaševića podsjećaju na nasilnika koji vas na silu izbaci iz vašeg stana na ulicu, on se u njega useli, a onda vam pošalje dopis i pita vas koliko zarađujete i možete li plaćati podstanarstvo za svoju obitelj”, poručuju iz udruge.

Podsjetili su da su i prosincu zatražili je prošli mjesec zaštitu zakonskih prava roditelja odgojitelja od Visokog upravnog suda. To su učinile i Hrvatska udruga roditelja odgojitelja, GI U djeci je budućnost i gradonačelnikov savjetnik Ivica Lovrić. Od suda je U ime obitelji zatražila i uvođenje privremene mjere.

Isto tako, krajem prošle je godine U ime obitelji zatražila od Ministarstva pravosuđa i uprave da po hitnom postupku provede državni nadzor zakonitosti odluke zagrebačkog gradonačelnika kojom povratno ukida mjeru roditelj odgojitelj.

“Nažalost, Ministarstvo, baš kao i Ured za demografiju na koje je ono prebacilo lopticu – nisu ništa napravili o tom pitanju koje se tiče više od 30 000 ljudi u gradu Zagrebu”, napominju iz U ime obitelji.

Udruga podsjeća da je stručno mišljenje prof. dr. sc. Nenada Pokosa pokazalo da je u samo 5 godina uspješne demografske mjere roditelj odgojitelj u Zagrebu došlo do povećanja od 38,2 % u broju trećerođene djece te povećanju od čak 65,4 % u broju četvrtog i više rođene djece.

“To znači da je zahvaljujući mjeri roditelj odgojitelj u Zagrebu u 5 godina rođeno oko 500 više djece, nego u prijašnjem usporednom razdoblju. Za sliku o važnosti te mjere za Zagreb: to je 20 razreda po 25 djece”, kažu iz udruge.

Upozoravaju da Tomašević ukidanjem mjere RO nije osigurao pomoć za korisnike i time je stavio “trudnice i njihovu djecu u nepovoljan položaj”. Također napominju da je gradonačelnik izvršio, kako kažu, “udar na socijalno najosjetljiviju skupinu u gradu Zagrebu – obitelji s malom djecom” revidiranjem mjere roditelj odgojitelj. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA