Bivši HDZ-ov načelnik i ekipa potrošili goriva da se otputuje na Mjesec i svaki dan pojeli 1,2 kg janjetine’: U maloj općini utvrđen niz nepravilnosti…

Bivši HDZ-ov načelnik i ekipa potrošili goriva da se otputuje na Mjesec i svaki dan pojeli 1,2 kg janjetine’: U maloj općini utvrđen niz nepravilnosti…

Bivši je načelnik općine javnosti postao poznat nakon što ga je ugostitelj optužio da je u njegovom restoranu ‘izio cijelo stado janjaca’ i nije platio

Državna revizija Općine Jasenice dala je uvjetno mišljenje o nizu nepravilnosti u poslovanju za 2020. godinu, kada je na vlasti bio HDZ-ov načelnik Martin Baričević.

Revizija je utvrdila, između ostalog, da preko 70 tisuća kuna potrošenih na reprezentaciju nema pokriće za što se koristila, općinska zemlja prodavala se bez suglasnosti Općinskog vijeća i nije evidentirana prodaja katastarskih čestica u vlasništvu općine.

Ovakvo stanje stvari nije toliko šokiralo novog načelnika Stipu Vulića i njegovu nezavisnu listu Bura, koji kaže da je Državna revizija nepravilnosti utvrdila i prilikom posljednjeg posjeta 2010. godine. Vuliću su samo deset dana nakon što je preuzeo vlast revizori pokucali na vrata, piše Zadarski.hr.

“Ima jedna općina koja broji 1.377 stanovnika. To je općina u kojoj se od 2017. do 2021. godine potrošilo 356.594,16 kn na reprezentaciju i 293.685,68 kn na gorivo. Kad čujete brojke vjerojatno pomislite – pa dobro, imali su vozni park, često su organizirali domjenke, častili su suradnike, otvarali su nove ustanove, to je dio političkog života. Ali, ne! Dragi svijete, ta ista općina u četiri godine nije otvarala nove vrtiće, škole, dvorane. Ta općina nije imala nikakve sportske, kulturne ni zabavne događaje, ali se u četiri godine potrošilo 356.594,16 kn, godišnje 84.745 kn, dnevno 232 kune (uključujući vikende i blagdane).

Da ilustriramo, iznos koji je potrošen na gorivo u 4 godine je dovoljan da se otputuje na Mjesec, a iznos potrošen na reprezentaciju protuvrijednost je 1.2kg pečene janjetine dnevno (uključujući vikende i blagdane)”, napisali su iz Bure na svom Facebooku.

“Revizija je kontrolirala poslovanje samo u 2020. godini, ne i za prethodne godine. Troškovi reprezentacije u iznosu od 70.771 kuna za koje nema obrazloženja, odnosno svrhu, neevidentirana prodaja zemljišta u vlasništvu općine, natječaji za prodaju zemljišta objavljeni na temelju odluke načelnika, iako je Općinsko vijeće trebalo dati suglasnost za prodaju terena skupljih od 70 tisuća kuna, neobavljena kontrola namjenskog korištenja sredstava od dodijeljenih donacija udrugama, neevidentirana materijalna imovina Općine… sve su to elementi zbog kojih je mišljenje revizije uvjetno uz zaključak da je u provođenju javne nabave prekršeno načelo transparentnosti”, rekao je  Vulić za spomenuti portal.

Bivši načelnik Jasenica Baričević, jedan od najdugovječnijih načelnika u Zadarskoj županiji, sve do poraza na prošlogodišnjim izborima, u subotu se nije mogao dobiti na telefon, piše Zadarski. Jedno je vrijeme bio saborski zastupnik i predsjednik Hrvatske zajednice općina kojem je mandat istekao 11. prosinca prošle godine.

Nalaze revizije na sjednici gradskog vijeća komentirao je rekavši kako su to “bile omaške”. Baričević je široj javnosti postao poznat nakon što ga je ugostitelj iz Zatona Obrovačkog, Mile Minja Anić, javno prozvao da  je kao načelnik u njegovom restoranu “izio cijelo stado janjaca” za reprezentaciju, a nije platio račune. Baričević je tužio Anića za klevetu, međutim, sud je u potpunosti odbacio optužbe i poznati ugostitelj je pravomoćno oslobođen. No račun za pojedeno stado janjaca ostao je nepodmiren, piše Zadarski.