Ministar Ćorić uvjeren kako će Vlada uspjeti zaustaviti divljanje cijena, u Splitu danas najavio da će raskrinkati one koji ih nerealno podižu i ‘love u mutnom‘

Ministar Ćorić uvjeren kako će Vlada uspjeti zaustaviti divljanje cijena, u Splitu danas najavio da će raskrinkati one koji ih nerealno podižu i ‘love u mutnom‘

Ministar gospodarstva i regionalnog razvoja Tomislav Ćorić u društvu s gradonačelnikom Ivicom Puljkom proveo je subotu jutro u Splitu gdje je podržao pormociju obrtnika na Prokurativama, a obišao je i splitski pazar dijeleći platnene vrećice građanima.

Njegov posjet odvijao se u sklopu akcije #ZaZeleniSvakiDan Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja kojom se građanima želi pokazati kako promjenom svakodnevnih navika zajedno možemo učiniti pozitivne korake u smanjenju štetnog utjecaja na klimu, okoliš i prirodu. Jedna od neizostavnih tema bila je i odvajanje otpada u Splitu koje je na niskim razinama. I dok gradonačelnik kaže kako Splićani odvajaju svega osam posto otpada, ministar kaže da su ipak na 17 posto, dok je hrvatski prosjek 40 posto. Javlja SLOBODNA DALMACIJA

– Split i još mnoge jedinice lokalne samouprave imaju prilike za iskorak u tome. Ministarstvo će vidjeti postoji li dodatak interes za dogradnjom infrastrukture, novim reciklažnim dvorištima, kamionima, sortirnicama. Odvajanje otpada je pitanje odgovornosti svih nas, cijelog sustava, svih građana. Ovakvim akcijama poput prmocije obrtništva u konačnici smanjujemo količinu otpada i dajemo priliku obrtnicima.

Ideja odbacivanja jednokratne plastike je na snazi, kao i ponovna uporaba predmeta u čemu nam pomažu obrtnici i time čuvamo okoliš. To je smjer kojim trebamo ići. Treba odvajati na kućnom pragu što je moguće više – smatra ministar.

Gradonačelnik Puljak najavio je vrlo ambiciozni plan gospodarenja otpadom kojim se želi postići da građani odvajaju čak 50 posto otpada.

– Želimo ga Grad Split bude primjer drugima. Uskoro krećemo s akcijama odvajanja otpada, da napravimo jednostavnu sortirnicu. Radimo reviziju cijelog sustava gospodarenja otpadom. Građani vole i žele čist grad. Neki ne poštuju osnovna pravila i odbacuju otpad u raznim dijelovima grada – rekao je Puljak.

Na upit novinara ministar Ćorić komentirao je najavljeno poskupljenje energenata.

– Većina proizvoda i njihovo poskupljenje uvjetovani su poskupljenjem energenata nafte i plina. Na to ne možemo značajnije utjecati osim mjerama koje će Vlada donijeti misleći prvenstveno na socijalno ugrožene skupine, a također i na sve ostale, uz sniženo porezno opterećenje. Mi smo ga spriječili do 1. travnja, a onda ćemo težiti da rast cijene struje i plina bude što manji. Mislim da ćemo u tome i uspijeti – uvjeren je.

Komentirao je kako će u sveopćem poskupljenju biti i onih koji ‘love u mutnom’ i nerealno dižu cijene.

– Takvi će biti raskrinkani. Nje logika da prelazak na euro koristimo za takve makinacije – rekao je.

Osvrnuo se i na mogući rast cijena u turizmu.

– Ako dođe do porasta cijena proizvoda vrlo će vjerojatno dovesti i do rasta cijena u turizmu. Nadamo se da nećemo loviti u mutnom i da ćemo ostati razumni kako nam ne bi pala konkurentnost. Mi želimo uspješnu turističku sezonu i siguran sam da će ljudi iz turizma na to misliti – poručio je na koncu. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA