U mreži Prvog o rastu cijena energenata

U mreži Prvog o rastu cijena energenata

Državni tajnik ministarstva gospodarstva Ivo Milatić, naglasio je u emisiji U mreži Prvog, da Vlada ne kasni s mjerama za pomoć građanima i poduzetnicima. Kako kaže, građani zbog zakonodavnog okvira i regulatorne godine nisu doživjeli udar cijena što se energenata tiče, a što se tiče hrane, tu smo nastradali kao i cijeli svijet. Što se poskupljenja energenata tiče, taj dio slijedi 1. travnja i taj dio Vlada planira amortizirati s vaučerima, poreznim rasterećenjem, planiramo koristiti resurse HEP-a, kao što smo i do sada činili, govori i dodaje kako je Vlada potpuno svjesna situacije, pogotovo koja je zadesila poduzetništvo Zagreba. Objavljuje HRTV

HERA je dala procjene da ako ne bude intervencije u PDV, da će cijena plina od 1. travnja za građane biti skuplja 78 posto, ako se PDV smanji na 13 posto da će poskupljenje biti 60 posto, a ako se PDV smanji na 5 posto, poskupljenje će biti 69 posto.

– Vlada je sklona svakom scenariju koji će rezultirati minimalnom poskupljenju, naglasio je Milatić i dodao kako Vlada shvaća da su najviše ugroženi poduzetnici te ta će sve učiniti kako bi im pomogla.

Bivši predsjednik nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga Ljubo Jurčić rekao je kako je on protiv smanjenja PDV-a.

– U Hrvatsku ulazi skuplji plin i povećana cijena se mora na nekoga prebaciti, ali sve u svemu to ostaje državni trošak, ističe.

Kada je on bio ministar, kaže, ljeti su se kupovali energenti po jeftinijim cijenama za 12. i 1. mjesec kada dolaze hladni dani.

– Trenutno, sve što će se napravit će biti politička odluka i Vlada koja donosi takvu odluku gleda kakav će efekt postići kod potrošača, tj. budućih glasača, govori Jurčić.

– Razlog zašto se izbjegava konačna odluka Vlade, je taj što se očekuje pad cijena plina zbog smanjene potražnje i da će to biti lakše rješavati, rekao je.

Član izvršnog odbora Udruge malih i srednjih poduzetnika HUP-a Ivan Miloloža, u emisiji je rekao kako je njegova tvrtka dobila 345 posto povećanje računa.

Smatra kako svjedočimo nesavjesnom ponašanju.

– Do rasta energenata došlo je globalno, samo ne u toj mjeri kao u Zagrebu. Zašto bi netko plaćao 345 puta veće račune nego što je to u svijetu. To bi trebao preuzeti grad, ali se postavlja pitanje kako će taj grad živjeti, pita se Miloloža.

Na pitanje jesu li poduzetnici krenuli s tužbama prema GPZ-u, Miloloža govori kako se to događa pojedinačno. Dodaje da ako se bude čekalo da cijene plina padnu, pola poduzetnika će propasti i to je ono što će se reflektirati na gospodarstvo i standard građana.

– Mi smo u intenzivnim promišljanjima kako pomoći poduzetnicima, ali to sve mora biti u skladu sa zakonima EU. Svaka potpora koja se daje poduzetniku mora biti evidentirana kroz sustav potpora, naglašava Milatić i dodaje kako su poduzetnicima savjetovali da se bore pravnim putem zato što se ne mogu u državi mijenjati uvjeti kako je nekome volja.

U studenom je GPZ opskrba obavijestila poduzetnike da im više ne može po postojećim cijenama isporučivati plin. Miloloža govori kako su dobili nove šifre izračuna koje omogućavaju apsurdno dizanje cijena.

– Rekli su ako tvrtka to ne može plaćati da nađe novog dobavljača. Pitam ja vas, gdje da se nađe novi dobavljač, govori Miloloža.

Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA