BURNA RASPRAVA O FRKI PETEŠIĆU Benčić odgovorila HDZ-ovcu: ’30 godina se gradi kasta u kojoj je jedna stranka povlaštena i dobiva poslove, ne samo nekretnine’

BURNA RASPRAVA O FRKI PETEŠIĆU Benčić odgovorila HDZ-ovcu: ’30 godina se gradi kasta u kojoj je jedna stranka povlaštena i dobiva poslove, ne samo nekretnine’

U sinoćnjoj emisiji Otvoreno vodila se žestoka rasprava oko korištenja državnih stanova od strane državnih dužnosnika. Predstojnik premijerova ureda Zvonimir Frka Petešić ovih se dana pod povećalom javnosti našao zbog lažne prijave prebivališta na Dugom otoku i obnovljenog državnog stana u Zagrebu u Jurišićevoj ulici.

Damir Fabijan iz HDZ-a branio je Petešića i naglasio da on stan koristi u skladu s propisima te da Je smiješno da se nakon 30 godina otvara to pitanje. S druge stane, Sandra Benčić (Možemo) kritizira vladajuću stranku jer oni u tome ne vide problem. Objavljuje ZAGREB INFO

“Spominjete uredbu, jasno piše, da pravo na taj stan, ako nemaju stan u vlasništvu ili u najmu. Po tome, ne bi imao to pravo. To nije najsporniji moment. Umjesto da se prizna greška i da se prizna da se 30 godina gradi kasta u kojoj je jedna stranka povlaštena i u kojoj je klijentelistička povezana, da dobiva i poslove, ne samo nekretnine, i kaže se problem je i moramo ići u reviziju, govori nam da se to nije problem. To građane ove zemlje smeta, udaljava ih iz ove zemlje i zbog toga odlaze”, ističe Benčić, a Habijan ju je upozorio da malo razmisli o rječniku jer je i ona dio “klike”.

“Čovjek nema niti jedan useljiv stan niti u vlasništvu niti jednu nekretninu u RH. Ima prema Uredbi ima pravo dobiti državni stan”, branio je Petešića Habijan. Benčić mu je poručila da je problem to što je HDZ 30 godina pisao zakone i stvarao mrežu tako da bi ostvarili privilegije.

Stjepanu Čuraju, predsjedniku HNS-a, država sufinancira 6.700 kuna za stan pa je on objasnio kako to kod njega funkcionira.

“Ja imam svoj stan, u svojem vlasništvu, u svojem gradu Osijeku i dolaskom na ovu novu dužnost, s obzirom na to da nemam pravo na službeno vozilo niti na naknadu putnih troškova od Osijeka do Zagreba, bilo je gotovo nemoguće niti financijski, ali niti životno živjeti i raditi posao na ovakav način”, kaže Čuraj i dodaje da je Sabor u Zagrebu, a ne u Osijeku i da oni poštuju propise.

Daniel Spajić iz Domovinskog pokreta osvrnuo se na prava saborskih zastupnika i poručio da država uprihoduje 2,4 milijarde kuna od državne imovine što je 1,5 posto proračunskih sredstava.

“Mogu jedino zaključiti da nitko od kolega nije radio u realnom sektoru i da ne znaju što pričaju, pričaju o propisima koji su manje bitni”, kaže Spajić.

Potom su komentirali zviždačicu Mariju Đerk. Habijan poručuje da joj Benčić čuva leđa.

“Interesantno je da dolaze s vaše opcije, postavlja se pitanje, ako je tako kvalitetna i stručna, zašto nije prošla na natječaju Pročelnika za upravljanje imovinom u gradu Zagrebu”, kaže Habijan ii dodaje da ako nešto nije u skladu sa zakonom, očekuje se da se to prijavi.

Benčić zaključuje da se državnom imovinom ne upravlja na način da se postižu ciljevi javnih politika i da onaj dio koji je komercijalan, služi komercijalnom privređivanju. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA