Za dijete u (samo)izolaciji račun za vrtić bit će manji

Za dijete u (samo)izolaciji račun za vrtić bit će manji

GRADONAČELNIK PREDLOŽIO IZMJENE CJENIKA

Niže cijene vrijede isključivo za izostanke povezane s COVID-19

Roditelji čija su djeca izostala iz vrtića zbog izolacije ili samoizolacije dobit će na uplatnicama niži iznos. Dobra je to vijest koju je u srijedu na konferenciji za novinare u središtu gradske uprave iznio gradonačelnik Ivan Radić i objasnio da je riječ o Prijedlogu dopune Pravila o uvjetima i načinu sudjelovanja roditelja u cijeni programa ranog i predškolskog odgoja u Dječjem vrtiću Osijek. Javlja GLAS SLAVONIJE

– Plaćanje boravka u dječjim vrtićima u izazovna vremena pandemije vrlo je značajna, bitna tema koja se tiče svih nas. Danas smo suočeni sa situacijom da je velik broj vrtićkih skupina u izolaciji zbog same djece, ali i roditelja, pa i zbog odgojitelja, koji nisu u mogućnosti raditi zbog bolesti prouzročene koronavirusom. Sukladno sa svim tim, donijeli smo Prijedlog odluke Gradskome vijeću, prema kojem će se roditeljima omogućiti sniženje cijene usluge Dječjeg vrtića Osijek – naglasio je gradonačelnik Radić, pojasnivši da je prijedlog niža mjesečna cijena odabranog programa kako za pojedinačni slučaj zaraze koronavirusom, odnosno pojedinačnu mjeru (samo)izolacije, tako i za izrečenu mjeru samoizolacije za cijele skupine djece. Prema Prijedlogu, mjesečna cijena odabranog programa snizila bi se za postotak razmjeran broju dana tijekom kojih su djeca u (samo)izolaciji. Konkretno, za razdoblje od tri do pet dana cijena bi bila niža 20, a za šest do osam dana 30 posto. To vrijedi samo za izostanak vezan uz COVID-19!

Ovaj prijedlog, objasnio je Radić, odnosi se na prvi kvartal 2022. godine, odnosno vrijedi do 31. ožujka, uključujući i siječanj, pa će tako roditelji u veljači dobiti smanjen račun za prethodni mjesec za dane u kojima su djeca izbivala iz vrtića zbog (samo)izolacije.

Gradonačelnik je napomenuo da su u odluci o smanjenju iznosa koja se primjenjivala u mandatu bivše vlasti pa sve do kraja prosinca prošle godine, pronašli niz proceduralnih pogrešaka koje su bili dužni ispraviti. Sadašnja je odluka usklađena sa zakonom i drugim propisima.

– Želimo raditi legalno, transparentno i prema zakonu. Prijedlog ide na savjetovanje, a 10. veljače bit će održana elektronska sjednica Gradskog vijeća i vjerujem da će biti podržan – rekao je gradonačelnik Radić. Iznio je i podatak da je tijekom siječnja u Dječjem vrtiću Osijek izostalo oko 1900 djece. Iznos od oko 280 tisuća kuna Grad i Dječji vrtići naći će u unutarnjim rezervama, a roditeljima tako omogućiti da plate nižu cijenu vrtića ako je dijete izostalo zbog koronavirsua. Nakon ožujka, dodao je, obavit će se nova procjena stanja i biti donesena odluka hoće li se ovakav obračun produžiti.

Marija Mihelić Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA