Strah od poskupljenja struje, plina i sirovina uvukao se i među osječke poduzetnike

Strah od poskupljenja struje, plina i sirovina uvukao se i među osječke poduzetnike

Zaštićeni su oni koji imaju dvogodišnje ugovore s HEP Plinom o opskrbi po dogovorenoj cijeni

Građane očekuje poskupljenje cijena i struje i plina od 1. travnja, ali u manjem postotku nego u ostalim zemljama EU-a. Ponovio je to u srijedu Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja, koji je najavio da će paket mjera pomoći građanima i gospodarstvu biti predstavljen do početka ožujka. Javlja GLAS SLAVONIJE

Komentirajući u emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada” račune za plin za zagrebačko gospodarstvo, ugostitelje, obrtnike, pučke kuhinje, bolnice…, koji su i do 400 posto veći, rekao je da se taj problem nije trebao ni dogoditi da se reagiralo na vrijeme. Upozorio je pritom na postupanje Gradske plinare Zagreb Opskrba, jer, kaže, nije trebalo doći do fakturiranja računa, jednostranog aneksiranja ugovora prema čitavom nizu korisnika koji u konačnici i za njih nosi pravni problem. “Mislim da svi oni koji su ušli u tu situaciju trebaju potražiti pravno rješenje tog problema”, rekao je Ćorić.Glavna tema

Iako u ovome trenutku gospodarstvenici i ostali veliki institucionalni korisnici “plinske usluge” na području Osijeka i Osječko-baranjske županije, u kojemu je dominantni isporučitelj HEP Plin d.o.o., jedina sastavnica HEP grupe čije je sjedište u Osijeku, ne dijele ni približnu sudbinu svojih zagrebačkih kolega, ipak se i ovdje s neizvjesnošću očekuju idući mjeseci. Premda su i do naše redakcije došle dojave o povećanim računima za plin za prosinac 2021. (koji se plaćao tijekom siječnja ove godine), u odnosu na mjesec prije, čini se kako neočekivanih iznosa ipak kod većine nema. Posvjedočili su nam to Dragutin Grabrović i Ivan Sarić. Prvi je predsjednik Udruženja obrtnika Grada Osijeka, drugi direktor osječkog ureda Hrvatskog udruge poduzetnika, i s tih su pozicija u gotovo svakodnevnoj komunikaciji sa svojim članstvom. “Nitko nam od obrtnika nije dojavio da je u siječnju (kada se izdaje računa za potrošeni plin u prosincu), dobio neočekivano visoki račun za plin, ali iz razgovora osjeća se zabrinutost što će donijeti nastavak godine”, kaže Grabrović.

“Nesigurnost koju za buduće poslovanje nosi poskupljenje energenata, a ono se već osjetilo kod električne energije, ali i sirovina koje su također poskupjele te kako će se to odraziti na krajnju cijenu proizvoda, sve su češće teme naših razgovora”, kaže Ivan Sarić.

Jedan od većih poduzetnika u Osijeku, koji je molio za anonimnost, upitan na ovu temu umjesto odgovora pokazao nam je usporedbu računa za utrošeni plina iz prosinca 2020. i 2021. godine. Razlika je dvostruka – 21.000, odnosno 45.000 tisuća kuna. Istina, u prosincu prošle godine bila je i nešto veća potrošnja, ali dok je 2020. godine ukupna cijena kilovatsata bila na bazi 0,33 kune, godinu dana poslije ona je 0,57 kuna (u oba slučaja bez PDV-a). Većina industrijskih proizvođača i institucionalni korisnici (bolnice, domovi zdravlja, domovi umirovljenika…), na području Osječko-baranjske županije za sada su zaštićeni jer s HEP Plinom imaju potpisane dvogodišnje ugovore o opskrbi prema dogovorenoj cijeni. No, u osječkoj Saponiji, otkriva nam Dajana Mrčela, predsjednica Uprave, taj ugovor je valjan do kraja rujna. “Što će onda biti i o kojoj cijeni ćemo tada pregovarati, to je u ovom trenutku zaista teško i pretpostaviti. Posebice u vremenu u kojemu smo već izloženi poskupljenju sirovina, transportnih troškova, pa i organizaciji same proizvodnje u uvjetima pandemije”, kaže Mrčela.Zaštita građanaMinistar Ćorić je, vezano uz poskupljenje struje i plina za građane od 1. travnja, istaknuo da najveći dio ove ogrjevne sezone građani nisu osjetili poskupljenje ni plina ni struje. “Do korekcije cijena doći će 1. travnja, činimo sve da ta korekcija bude ispodprosječna u odnosu na zemlje članice EU-a, koje su već lani doživjele golema povećanja i cijena struje i cijena plina. Te cijene dobrim dijelom ovise o situaciji na tržištu. Manevar koji država može poduzeti u segmentu struje nešto je veći nego u segmentu plina, povećanje cijene struje bit će nešto blaže u odnosu na plin. No, ne izlazimo s konkretnim brojkama, jer će i cijene od 1. travnja ovisiti i o onome što će se događati u sljedeća dva mjeseca, posebice na tržištu plina”, naveo je ministar, dodavši da je svako nabacivanje brojkama u ovom trenutku neozbiljno i nepotrebno.

Podsjetio je i da hrvatski građani, većina njih, plin dobiva preko opskrbljivača u obvezi javne usluge, a tu cijenu regulira Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA), i na taj se način kućanstva Hrvatskoj štite od pretjeranog rasta cijena plina. Ćorić je rekao kako će se učiniti sve što je moguće da taj porast bude što blaži. “Ne možemo ga izbjeći, on će biti značajan u odnosu na trenutačnu cijenu”, rekao je Ćorić. Istaknuo je da se država, kako bi se ublažio udar poskupljenja, spremna odreći dijela svojih prihoda, pri čemu prije svega misli na PDV.

Dario Kuštro Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA