‘SKUPLJI PLIN POVEZAN I SA ZELENOM POLITIKOM’: Kalinić pozvao Grad da sjedne s poduzetnicima i ponudio radikalno rješenje!

‘SKUPLJI PLIN POVEZAN I SA ZELENOM POLITIKOM’: Kalinić pozvao Grad da sjedne s poduzetnicima i ponudio radikalno rješenje!

U Zagrebu je u posljednjih nekoliko dana poprilično dramatično zbog šokantno visokih računa za plin koje su za prosinac dobile bolnice, javne ustanove, obrtnici, ali i ugostitelji. Što očekuje kućanstva tek će se doznati, a o poskupljenju energenata za Zagreb.info govorio je bivši pročelnik Ureda za hitne situacije Pavle Kalinić.

“To će morati raščistiti Gradska uprava. Je li se dogodio propust u nabavi, ovisi o tome kad je zaustavljena javna nabava. Postoje službe koje će to provjeriti pa će se znati točno tko je kriv. Bez obzira na to je li zaustavljena javna nabava ili ne, cijena plina bi svakako porasla”, objašnjava Kalinić. Javlja ZAGREB INFO

Poskupljenje energenata će biti jako veliki udar na standard građana

“To se jednostavno ne može držati dugo vremena. Moglo se odgoditi, ali opet bi do poskupljenja došlo na ovaj način. Čim raste cijena energenata, iz toga proizlazi da će sve ostalo poskupjeti što će biti jako veliki udar na standard građana koji je ionako već prilično nizak, pogotovo ako se idemo komparirati s ostalim zemljama Europske unije” , smatra.

Na pitanje zašto je došlo do rasta cijena, Kalinić kaže da se radi o globalnoj igri.

“S obzirom na sve što se događa u Hrvatskoj, od nesposobnosti vlasti, što lokalne, a što državne, poskupljenje energenata bilo je očekivano iz jednostavnog razloga jer se radi o globalnoj utakmici. S jedne strane tu je SAD, a s druge strane Ruska Federacija. Europa se tu našla između.

Sjeverni tok 2 mogao bi opskrbljivati 26 milijuna kućanstava, ali…

Ona nije stekla političku zrelost da bi se mogla sama baviti svojim nabavkama plina. Najbolji pokazatelj toga jest to što još uvijek nije otvoren Sjeverni tok 2. Cijene su prvenstveno skočile zbog natezanja oko toga. Sjeverni tok 2, iako je spreman, još uvijek nema njemačke dozvole za transport plina. Ukapljeni plin nije dovoljan da zadovolji potrebe tržišta. Otvaranje Sjevernog toka 2 sigurno bi dovelo do pada cijena plina jer on može opskrbljivati 26 milijuna kućanstava. Međutim, to je puno veća globalna igra. Rat u Siriji krenuo je zbog toga jer je zapad htio napraviti alternativu Sjevernom toku 2. Kada su Rusi uvidjeli o čemu se radi onda je došlo do situacije u Ukrajini”, priča Kalinić.

Kaže da je s rastom cijene plina povezan i pokušaj provođenja zelene politike.

“Jedan od razloga rasta cijene plina je ubrzani i nedovoljno analizirani pokušaj prelaska Europe na zelenu energiju. Tu nisu napravili dovoljan iskorak. Pored toga, tu je i pandemija koja je uzrokovala pad proizvodnje, a zatim se pojavila pojavio porast”, dodaje.

Osvrnuo se na račune za prosinac koje su dobile zagrebačke javne ustanove i poduzetnici.

“Grad bi trebao pomoći svim javnim ustanovama kao što su bolnice, starački domovi, đački i studenski domovi te pučke kuhinje. Za umirovljenike i one s malim primanjima trebalo bi napraviti vaučere koji će pokrivati određeni dio troškova plina. Treba sjesti i s poduzetnicima pa s njima vidjeti na koji im se način može pomoći. Na cjelokupnoj razini, problem s poskupljenjem plina u Hrvatskoj trebao bi se riješiti tako da se smanji PDV, a najbolje bi bilo da se PDV ukine”, zaključuje Kalinić. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA