Pogledajte za što sve terete Miroslava Madunića i njegove sinove koji su odveli svoju kreditnu uniju u propast dajući kredite ljudima za koje su znali da ih neće vraćati

Pogledajte za što sve terete Miroslava Madunića i njegove sinove koji su odveli svoju kreditnu uniju u propast dajući kredite ljudima za koje su znali da ih neće vraćati

Nakon četiri godine istrage Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv 76-godišnjeg Miroslava Madunića i njegovih sinova Leonarda (50) i 48-godišnjeg Vedrana zbog četiri kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, svaki u njihovoj BRA-MA kreditnoj uniji i zbog višemilijunske štete koju su joj nanijeli. Javlja SLOBODNA DALMACIJA

Najstariji Madunić bio je predsjednik Nadzornog odbora i stvarni voditelj poslovanja, a sinovi članovi Uprave. Optužnica koja je poprilično nejasna i nedefinirana u pojedinim točkama negdje definira stvarnu materijalnu štetu u točnim iznosima, a negdje se spominje samo sintagma –​ višemilijunski iznosi.

U prvoj točki optužnice terete ih da su odobrili neosnovanu isplatu članovima unije u ukupnom iznosu od 6,6 milijuna kuna. Po osnovi smanjenja udjela isplatili su 18-orici članova unije 1,2 milijuna kuna, dok su Leonardu Maduniću isplatili 90 tisuća kuna, Vedranu Maduniću 78 tisuća kuna, a Miroslavu Maduniću 234 tisuće kuna.

S osnove smanjenja udjela članovima prema kojim su okrivljenici imali potraživanja, na račun Miroslava Madunića isplaćeno je 4,7 milijuna kuna. Sredstva su oročena na ime oca i sinova, a kamate su ugovorene u visini od 5 do 11 posto, znatno više od tržišne kamate od 3,45 posto koja se mogla dobiti kod poslovnih banaka. Na taj način su na razlici kamata i isplaćenih udjela okrivljenici pribavili višemilijunsku protupravnu materijalnu dobit: Leonardo Madunić 2,3 milijuna kuna, Vedran Madunić 2 milijuna kuna, a Miroslav Madunić 2,7 milijuna kuna. Tako su oštetili BRA-MA kreditnu uniju za 8,6 milijuna kuna u visini ukupno isplaćenih udjela i razlike kamata. Sve se odigralo u nepunih sedam godina, od 2010. do 2016. godine.

PROLONGIRANA DUGOVANJA

Otprilike u isto vrijeme zbili su se i događaji iz druge točke optužnice koji i prikazuje stvarni razlog propasti BRA-ME koju su stvorili i doveli do stečaja.

Madunići se terete da su protivno Zakonu o trgovačkim društvima i Zakonu o kreditnim unijama, svjesni da pri donošenju odluka i odobravanju kreditnih plasmana te preuzimanju depozita ugovarajući kamate znatno veće od poslovnih banaka, postupaju protivno interesima BRA-MA kreditne unije, omogućili članstvo većem broju osoba koje zbog financijskih poteškoća ne mogu ostvariti zajednički interes i financijsku uzajamnost.

Znajući da se radi o visokorizičnim kreditno nesposobnim klijentima, odobravali su im kredite u velikim iznosima bez provjere kreditne sposobnosti i adekvatnih sredstava osiguranja, svjesni da neće moći ispunjavati obveze. Takvim članovima su neosnovano prolongirali dospjela dugovanja. Dužnike su mijenjali novim kreditno nesposobnim dužnicima koje su na isti način učlanjivali u uniju. Dospjela dugovanja pretvarali su u nedospjele tražbine uračunavajući kamate i troškove u novoodobrene plasmane, dok su u financijskim izvještajima neistinito prikazivali da se radi o urednim klijentima.

Tako su onemogućili kreditnoj uniji ostvarivanje priljeva od kamata i naplatu glavnice u ugovorenim rokovima. Prouzročili su gubitke iz tekućeg poslovanja od najmanje 16 milijuna kuna.

Prilikom sklapanja ugovora o depozitima, među njima i vlastitim, ugovarali su kamatne stope koje su znatno prelazile visinu kamata kod poslovnih banaka pa su takvim ugovorima deponenti višestruko ostvarivali dobit. Tako su troškovi s osnove kamata na depozite BRA-MA kreditne unije povećani za više od 18 milijuna kuna, što je dovelo do nelikvidnosti i insolventnosti te je uzrokovalo prestanak poslovanja i stečaj.

PRESKUPI NAJAM

Po trećoj točki optužnice Madunići se terete da su tijekom 1999. i 2000. oštetili Štedno-kreditnu zadrugu BRA-MA za najmanje 70 tisuća kuna preskupim najmom fotokopirnog aparata od druge obiteljske tvrtke BRA-MA TRADE-ING kojoj je na čelu bio Vedran Madunić.

Četvrta točka optužnice obuhvaća najduže razdoblje od čak 18 godina i odnosi se na preskupo iznajmljivanje poslovnih prostora Štedno-kreditnoj zadruzi. Prostori su bili u vlasništvu oca i sinova Madunića. Ugovarani su najmovi znatno veći od tržišnih. Tako Miroslava Madunića terete da je za prostor na Firulama ostvario protupravnu materijalnu korist od čak 1,1 milijun kuna. Što otac, što sinovi, u optužnici se navodi da su na taj način došli do protupravne imovinske koristi veće od dva milijuna kuna.

Sva trojica optuženih Madunića se imaju pravo žaliti jer je optužnica još uvijek nepravomoćna, a o njoj odlučuje Optužno vijeće kada žalbe dođu na rješavanje. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA