Plenkovićev savjetnik o računima za plin: ‘Država razmišlja o pružanju pomoći zagrebačkim poduzetnicima, ali odgovornost kreće od Grada’

Plenkovićev savjetnik o računima za plin: ‘Država razmišlja o pružanju pomoći zagrebačkim poduzetnicima, ali odgovornost kreće od Grada’

Savjetnik premijera za ekonomiju, Zvonimir Savić za N1 televiziju komentirao je rast cijena i mjerama kojima Vlada planira ublažiti udar na džep građana. Na samom početku istaknuo je da je zamijećeno da u posljednjih mjeseci raste pritisak zbog rasta cijena te da je to globalna pojava. Savić kaže da stopa inflacije u Hrvatskoj nije nikakav ekstrem.

Kaže i da je u Rumunjskoj u drugoj polovici 2021. godine cijena plina narasla za čak 233 posto dok u Hrvatskoj nije ni bilo rasta za kućanstva. Vijest prenosi ZAGREB INFO

“Morate znati da Vlada godinama provodi mjere koje utječu na standard građana. Smanjila se stopa PDV-a na cijeli niz prehrambenih artikala i na lijekove, tu se i u poreznim reformama vidi znatno rasterećenje i stanovništva i gospodarstva. Uzmimo u obzir i da je prosječna plaća porasla za 1600 kuna, zadnjih 4-5 godina preko 15%, dakle brže neko inflacija”, objašnjava.

Savić kaže da je prošle godine rast prosječne plaće bio veći od rasta inflacije i da je prosječna plaća u posljednje četiri godine narasla između 1600 i 1700 kuna. Dodaje da je ovoj Vladi cilj da prosječna plaća bude tisuću eura u godini uvođenja eura.

Otkrio je i koji su planovi za mirovine te naglasio da je porast bio preko 18 posto.

“Postoji cijeli niz mjera koje planiramo provesti, a vezano uz ublažavanje rasta cijena, Recimo vaučeri za struju, 64.000 naših najugroženijih kućanstava već primaju vaučere od 200 kuna. Ono što je plan je širiti obuhvat vaučera, da pokriva i plin, povećati iznos i proširiti krug onih koji ih primaju”, kaže Savić i dodaje da se može očekivati rast vaučera.

Poručio je i da se razmatra mogućnost smanjenja naknada HEP-a i porezne presije koja je izravno vezana za energente. Na pitanje na koga će se širiti vaučere Savić kaže da neće biti zanemareni oni koji su u najvećoj potrebi, ali da točnu brojku kućanstava nemaju. Istaknuo je da ne kasne s donošenjem mjera jer su cijene zagarantirane do 1. travnja.

Otkrio je i što će biti s golemim računima koje su dobili poduzetnici u Zagrebu:

“Jako je neobično da se prvi puta u povijesti ne poštuju ugovorne obaveze, imaju oko 8000 poduzetnika koji su neopravdano dobili povećane račune. Ono što bi svakako trebalo, sigurno Gradska plinara je za to odgovorna i Grad Zagreb bi za to trebao snositi breme. Vidjet ćemo što Vlada može napraviti, nije da o tome ne razmišljamo, ali odgovornost kreće od Grada Zagreba. Država razmišlja o pružanju pomoći tim poduzetnicima. Ne vidim razlog zašto Grad Zagreb ne bi snosio teret odgovornosti”, kaže.

Savić je komentirao i crne liste trgovaca i otkrio da ta mogućnost nije isključena te da će svako neopravdano podizanje cijena biti sankcionirano. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA