Plenković ozbiljno zaprijetio Milanoviću: Poručujem mu da snizi ton …

Plenković ozbiljno zaprijetio Milanoviću: Poručujem mu da snizi ton …

Premijer Andrej Plenković sudjelovao je na djelomično zatvorenoj sjednici saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. 

Na dnevnom je redu sjednice, uz ostalo, “Napad na Banske dvore 12. listopada 2020. – razmatranje izvješća Ministarstva unutarnjih poslova, Sigurnosno-obavještajne agencije i Državnog odvjetništva Republike Hrvatske”.

Na sjednicu je premijer Andrej Plenković stigao u pratnji Roberta Kopala, posebnog savjetnika za nacionalnu sigurnost, a sjednici su nazočilii i glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek, glavni ravnatelj policije Nikola Milina te ravnatelj SOA-e Daniel Markić. Piše Slobodna Dalmacija

Premijer kaže da je trebalo malo više od godine dana da DORH izađe s priopćenjem  kojim je izašao ovog ljeta. Kaže da prije toga nije upitnim imao rad DORH-a niti je vršio utjecaj. Nakon toga je, govori, zatražio izvješća zbog pitanja za koja je smatrao da su ostala otvorena. 

Danas su, kaže, rekli da još uvijek rade na rasvjetljavanju slučaja. To je dobro, zaključuje. 

Tvrdi kako je to slučaj bez presedana, da je riječ o mladom čovjeku, da je slučaj užasan i da ima elemente političkog napada, stoga i terorizma. 

“Ja ne znam ijednu državu gdje su institucije bile dostupne ovako kao kod nas do tog trenutka. Ovakav light pristup institucijama u smislu čuvanja institucija kakav smo imali do tog događaja, jednostavno nije bio nigdje”, rekao je Plenković upitan za ograde na Markovu trgu, koje su postavljene nakon terorističkog napada.

Što se tiče otvaranja Markova trga za građane i turiste, kaže da o tome ne odlučuje on te kako je to procjena policije i sigurnosnih službi, a da će na to pitanje odgovoriti Božinović. Što se tiče prosvjednika kaže: “Oni koji žele mirno prosvjedovati, mogu i danas, prijave prosvjed, otvori se ograda i uđu”. 

Upitan o insinuacijama predsjednika Milanovića da je digap ruku za smjernice službi bez naznaka desnog ekstremizma govori: “Da nazočite tim sjednicama s njime, shvatili biste koliko je besmisleno”.

Što se tiče situacije u BiH, premijer kaže kako Hrvatska poštuje konstitutivnost susjedne države. 

“Posao je BiH da se odmak i anomalije koje su nastale 2006. o kojima nitko nije razmišljao, a kamoli planirao, promijene”, tvrdi. 

Upitan treba li pasti Vlada, kako traži predsjednik, Plenković je kazao: “On nastavlja, možda je alergija, možda je jugo ili drugi fenomen kojim je opterećen. Nije on taj koji će odlučiti tko će biti Vlada, što će raditi. Vlada je stabilna, a to što on igra zadaću oporbe, to je izvan svih dosadašnjih okvira prakse predsjednika”. 

Tvrdi kako predsjednik napada njegove ministre i kako neke naziva bandom.

“Onda ja mogu reći, sigurno je on korumpiran, on je banda, sigurno i on laže kad kaže da je netko počinio kazneno djelo zbog pebivališta. Ne znam kakav pravnik morate biti da kaznenim djelom nazovete prebivalište”.

Oko Frke-Petešića se, navodi, pokrenula “haranga i hajka, za koju bi se usudio reći da je orkestrirao Milanović. Onda takvog čovjeka čereče po medijima, to ne dolazi u obzir. To ne da nije kazneno djelo, nego je sve po zakonu”, tvrdi premijer. 

– Milanoviću poručujem da snizi ton! Nemam pojma što on govori, lažno optužuje poštene ljude.- također je naglasio premijer. 

“Da mi takvog čovjeka ljudi koji ne rade ni 20 posto koliko on, čereče po medijima, to ne dolazi u obzir! Čovjek je iz dijaspore, nema u Zagrebu nekretninu, jedino gdje ima nekretninu je obiteljska kuća u Salima na Dugom otoku i gdje će onda čovjek drugo, nego na svoju djedovinu? Tu nema nikakvog prekršaja”, rekao je Plenković.

Upitan za navode koji ovih dana izlaze o navodnim malverzacijama u Državnim nekretninama, premijer je kazao: 

– Pitao sam baš jutros ministra Banožića o tome. On mi rekao da je tu gospođu vidio jednom i da postoji nekakav zapisnik oko jednog sastanka. Mislim da je i to dio hajke! Ne znam ima li propusta, ali cijeli smisao ove Vlade iz 2016. je da smo bili politički svjsni da se državni prostori koriste u zakupu i da 30 godina postoji totalni nered u ispunjanju obaveza zakupa prema državi. Zato i jest osnovan taj odbor, da regurira te anomalije”, kazao je Plenković..  

Mjere koje će biti reakcija na rast cijena će Vlada, kaže, donijeti, a to je, kaže već rekao. “Ne sekirajte se, sve će biti na vrijeme”.