Novosel u “U mreži Prvog”: Ne mogu svi samo tako dizati cijene bez ikakvih kontrola

Novosel u “U mreži Prvog”: Ne mogu svi samo tako dizati cijene bez ikakvih kontrola

Više cijena hrane, goriva i energenata najavile su val poskupljenja od kojeg strahuju svi: umirovljenici, radnici, poduzetnici, obrtnici, poljoprivrednici. Može li se spirala poskupljenja zaustaviti? Postoji li strah od hiperinflacije? Koje mjere se očekuju od Vlade? Na ta pitanja u emisiji “U mreži Prvog” odgovarali su predstavnici radnika, obrtnika i poslodavaca: Mladen Novosel, predsjednik SSSH, Dragutin Ranogajec, predsjednik HOK-a i Damir Zorić, glavni direktor HUP-a.    Vijest donosi HRTV

Novosel: Ne mogu svi samo tako dizati cijene bez ikakvih kontrola 

– Teško je reći što se može učiniti sada. U listopadu su naglo počele rasti cijene naftnih derivata, tada se samo privremeno zamrznula cijena nafte. Mi smo upozoravali da će to izazvati lančanu reakciju, to je vidljivo sada na početku veljače, rekao je Novosel.

Sve cijene, dodao je, su naglo počele rasti. Postavlja pitanje je li to kritičan trenutak, objašnjavajući da kada god rastu cijene naftnih derivata, sve cijene lančano rastu.

– Svi zajedno možemo tražiti od države, kao regulatora, koja dozvoljava slobodno tržište, da u ovom trenutku to tržište ne može biti toliko slobodno i ne mogu svi samo tako dizati cijene bez ikakvih kontrola, a da istovremeno država ne intervenira ili na kontrolni način ili sa svim pomoćima koje ima na raspolaganju, rekao je. 

Ranogajec: Problemi koji su krenuli od korone se nadovezuju jedan na drugi 

Nakon korone i lockdowna ovo je novi udar na radna mjesta. Neki obrtnici najavljuju zatvaranja i otpuštanja radnika. Ranogajec je rekao da ovo poskupljenje i problemi koji su krenuli od korone se smo nadovezuju jedan na drugi.

– Moji kolegice i kolege će morati donijeti odluku o ekonomskoj isplativosti cijele ove priče. Da li je bolje privremeno zatvoriti, dogovoriti s radnicima kako će to riješiti ili će neki morati zatvoriti, rekao je.

Objasnio je da je neodrživo kada cijena plina skoči primjerice sa 5.000 na 30.000 kn. 

Zorić: Posljedice će biti dalekosežne 

– Iznosi koji dolaze su šokantni, nepredvidivi, nejasni. Nitko nije mislio ni očekivao da energenti neće poskupjeti, znalo se da će do toga doći, ali nema nikakvog obavješćivanja, nema nikakvih izračuna, a vrlo je upitno, u pravnom smislu, kako se to sve odvija, rekao je Zorić.

Posljedice će biti, kaže, da mnoge tvrtke razmišljaju kako apsorbirati ovaj udar i spasiti tvrtku.

– Određenih smanjenja će biti ako se ne pronađe neko rješenje, dodao je.

Zorić smatra da bi najbolji odgovori bio pravovremen, točan i pouzdan govor vladajućih, tome se nada, to očekuje i to traže, jer će posljedice biti dalekosežne.

– Mislim da u cijeloj ovoj priči ima posla i za regulatorna tijela, rekao je.

Nije nam nikakva utjeha, dodao je, da je netko nekoga smijenio, to se nas ne tiče. Objasnio je da ako on ima ime i prezime iza kojeg stoji, onda moraju i oni koji su do sada uzimali plaću i bili na pozicijama.

– Ako ne platim račune, mene neće nitko pustiti na miru, mene će blokirati i ja ću to morati platiti svojom imovinom, dodao je.

Zorić je govorio o osnovnoj i konačnoj cijeni plina, rekao je da u tom lancu opskrbe ima svega i svačega.

– Treba preživjeti sada i danas. Neke firme su dramatično ugrožene, stanje je dramatično ozbiljno. Trebamo energičan, jasan odgovor s mjerodavnog mjesta, dodao je.

Naglasio je da država jedina ima instrumente, odgovornost i to što može, treba napraviti čim prije.

Novosel je govorio o lancu ugroženih, rekao je da u svakoj krizi, na kraju lanca su građani. Što se tiče strukture cijene plina, rekao je da je činjenica da je Vlada u 2020. “uskočila” sa subvencijama, to će morati i sada učiniti.

– Do 1.4. građani su zaštićeni što se tiče njihove cijene plina. Istovremeno, oni su ugroženi sa svim poskupljenjima, svi to osjete, dodao je.

– Mora se intervenirati da se hitno zaustavi podizanje cijena pravnim osobama koje su najviše pogođene, rekao je.

Naglasio je da socijalni paket sam po sebi nije dovoljan, morat će rasti i plaće, kako god. Morat će se, smatra, ići s određenim intervencijama, subvencijama, kao što su bile i za vrijeme COVID krize. Izlaz je, u suprotnom je, izlaz na ulice, prosvjedi i demonstracije. Svi bi voljeli da do toga ne dođe, ali sindikati će to prvi omogućiti građanima.

– Mi to ne najavljujemo, to će se dogoditi samo po sebi, mi to možemo samo regulirati, dodao je.

Ranogajec je rekao da će i cijene električne energije i goriva ići gore, razumije da Vlada nije kriva za ovu situaciju, ali ona mora pronaći rješenje.

– Mora jedan kompletan sustav biti pokrenut. Mislim da spuštanje PDV-a neće biti dovoljno, kaže.

– Treba sjesti s Vladom i naći zadovoljavajuće rješenje, naglasio je.

Zorić je govorio o uvođenju eura od 1. siječnja 2023., rekao je da smo mi jedina zemlja koja u to kreće u jednoj nepredvidivoj krizi, a to je rizik. Na rizik, dodaje, treba računati. Kaže i kako će vrlo brzo doći da će oni koji su egzistencijalno ugroženi legitimno zahtijevati novčanu kompenzaciju, odnosno, veće plaće.

Novosel kaže da trebamo socijalni paket za najugroženije, hitne mjere za pomoć poduzetnicima, hitnu regulativu slobodnog tržišta.

Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA