Gotovo je s devastacijom Mirogoja!

Gotovo je s devastacijom Mirogoja!

Prihvaćanjem dopune Odluke o grobljima, koju je predložio zastupnik Renato Petek, gradska skupština stala je na kraj građevinskim zahvatima pokraj samih arkada, kakav je lani bio slučaj s grobom Milana Bandića. Zastupnici stranke BM 365 jedini nisu podržali Petekovu inicijativu. Javlja portal ZAGREBI HR

Na inicijativu zastupnika Renata Peteka (SDP), zagrebačka gradska skupština izglasala je dopunu Odluke o grobljima kojom se reguliraju uvjeti korištenja prostora u neposrednoj blizini pojedinačnih zaštićenih kulturnih dobara upisanih u Registar kulturnih dobara RH, a to su kompleks arkada, crkva Krista Kralja i mrtvačnica na Mirogoju, te nadgrobni spomenik dr. Ante Starčevića u Šestinama.

Gradski su zastupnici učinili velik korak u sprječavanju devastacije najvrjednijeg dijela groblja Mirogoj, koje se nalazi na popisu sedam najugroženijih takvih lokaliteta u Europi. 

Dopunom Odluke zabranjuju se građevinski i svi drugi radovi kojima se uvode novi sadržaj ili izvode drugi zahvati u prostoru u neposrednoj blizini spomenutih kulturnih dobara, a zabranjeno je i proširenje već postojećih grobnih polja i grobnih mjesta. Održavanje i renoviranje ranije zasnovanih grobnih mjesta i zelenih površina dopušteni su u zatečenim dimenzijama, a restauratorski i konzervatorski radovi mogući su samo uz poštivanje posebnih mjera zaštite koje utvrđuje nadležno gradsko tijelo. 

Tako ubuduće više neće biti moguće da netko, kao što je bio slučaj sa sljedbenicima pokojnog gradonačelnika Milana Bandića, odluči da Aleja velikana, u kojoj je uz ostale sahranjen Dražen Petrović, za njihovog šefa nije dovoljno dobra, već treba biti pokopan na izdvojenom mjestu uz sam vanjski zid arkada. Također bi se trebala prekinuti uvriježena praksa da, nakon što prijašnji korisnici nekog groba u zaštićenom dijelu groblja budu iz njega izbačeni, novi vlasnici miču stare nadgrobne ploče i umjesto njih stavljaju svoje, puno uočljivije i neusklađene s okolinom. 

“Moja je dužnost kao zastupnika Gradske skupštine bila reagirati kako bi se sačuvao integritet onoga što je od Mirogoja ostalo. Mirogoj je počivalište naših predaka ali i mjesto kojem se zbog njegove ljepote divimo više od stotinu godina. Mirogoj nije samo groblje već i predivan park i umjetnička galerija ili muzej na otvorenom koje ima velik povijesni, društveni i kulturni značaj kao prvo zagrebačko multikonfesionalno groblje i posljednje počivalište mnogih povijesnih ličnosti Zagreba i Hrvatske. Najveći spomenik zagrebačke arhitekture 19. i početka 20. stoljeća ne smije biti prepušten propadanju”, prokomentirao je zastupnik Petek za naš portal, a podršku mu je dala i Facebook grupa SOS za Mirogoj. “Izražavamo pohvalu svim gradskim zastupnicama koji su za to dali svoj glasm, kao i gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću, koji je također podržao novu odluku. Protiv je bilo jedino petero zastupnika stranke BM 365, koji su ostali principijelni u svom zagovaranju i podržavanju devastacije Mirogoja. Posebno ističemo zasluge Kluba zastupnika SDP-a na čelu s predsjednikom Kluba Viktorom Gotovcem kao predlagatelja Odluke, a ponajviše zahvaljujemo Renatu Peteku, kao pokretaču cijele inicijative i najangažiranijem zastupniku u naporima za zaštitu Mirogoja”, navodi se u tekstu podrške grupe SOS za Mirogoj. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA