Ćorić: Građani se neće “smrznuti” 1. travnja zbog novih cijena plina i struje

Ćorić: Građani se neće “smrznuti” 1. travnja zbog novih cijena plina i struje

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić gostovao je u emisiji Hrvatskoga radija “A sada Vlada”. 

Cijena plina top je tema posljednjih dana, najavljuje se i moguće poskupljenje struje. Javlja HRTV

Računi za plin za gospodarstvo, poduzetnike, ugostitelje, pučke kuhinje, bolnice veći su i do 400%.

– Taj problem se prije svega nije trebao dogoditi, da se reagiralo na vrijeme. Rješenje problema se vidi u postupanju Gradske plinare Zagreb. Svi oni koji su ušli u tu situaciju moraju potražiti i pravno rješenje tog problema, da sam na mjestu poduzetnika, ne bih u drugom smjeru. Pomiriti se s jednostranim aneksiranjem nema smisla, pojašnjava.

“Omogućit ćemo neometanu opskrbu u dijelu koji se tiče države”

Pravne momente između Gradske plinare i potencijalnih tužitelja ne bi komentirao, dodajući da se vode razgovori između Gradske plinare i HEP-a, s njihovim dijelom za plin.

– Vidjet ćemo kako to završiti, potrebna je dobra volja oba dionika, dodaje ministar gospodarstva i održivog razvoja Ćorić ističući da se razgovori vode.

– Gradonačelnik Tomislav Tomašević je izrazio zabrinutost, vodili smo dva telefonska razgovara na tu temu, ali na potezu je grad Zagreb. Zašto? Vlasnik Gradske plinare, opskrbe i distribucije je Zagrebački holding, odnosno grad Zagreb. Bez njih rješenja tog problema nema. 

“Institucije će tražiti pravnu zaštitu”

Iz Grada poručuju da će riješiti gradski problem, a da država riješi problem koji je vezan uz državu.

– Nisam čuo za tu tezu jer nema odgovornosti države za veće račune. Odgovornost je onih koji nisu nabavili dovoljne količine plina, a to je bilo od 3. do 9. mjeseca prošle godine. Mi tu dijelimo trošak nečijih pogrešaka, što nije opcija. Mi ćemo omogućiti neometanu opskrbu u sustavima koji su u državnom vlasništvu, podmirit ćemo izvanredne i neopravdane troškove. Institucije će potražiti pravnu zaštitu. 

Što se tiče sektora poduzetnika, kaže da se radi o velikom izazovu jer su stotine ljudi suočene s visokim računima. Ponavlja da si Zagrebački holding to nije trebao dopustiti.

– Trebali su preuzeti trošak, oni su žila kucavica glavnog grada RH.

“Manevarski prostor za struju veći nego za plin”

Mnogi se pitaju hoće li građanima, primjerice u bolnicama, biti zbog računa za plin onemogućene druge usluge.

– Nismo došli do izvanrednog stanja, svi ti koji se to pitaju, banaliziraju cijelu situaciju. Ministarstvo zdravlja će reagirati, bolnice će u okviru svojih proračuna iznaći sredstva da se računi plate. Ovo nisu situacije u kojima se treba dodatno širiti paniku, bolnice će i dalje funkcionirati. Situacija nas je sve zajedno iznenadila, ali nam je otvorilo perspektivu da se ovakve stvari ne smiju događati, dodaje.

Kakve će biti cijene plina i struje od 1. travnja.

– Građani se neće “smrznuti” zbog novih cijena. Najveći dio ove ogrijevne sezone, građani nisu osjetili nikakvo poskupljenje niti plina niti struje. Činimo sve da korekcija od 1. travnja bude ispodprosječna u odnosu na druge članice EU-a, a koje su već osjetile povećanje još prošle godine. Manevar je u segmentu struje veći nego u segmentu plina, poskupljenje će biti nešto blaže. Ne izlazimo s konkretnim brojkama, a to je da će i cijene od 1. travnja ovisiti što će se događati u iduća dva mjeseca. Ne mogu izlaziti s paušalnim ocjenama. 

Tomislav Ćorić dodaje da su stranice novina i internetskih portala pune priča o poskupljenju i koliko će ono biti, ali da to uvelike ovisi o onome što će se poglavito događati na tržištu plina.

– Svatko zapravo nabacivanje brojkama, od bilo koga je nepotrebno i neozbiljno. Neće poskupjeti plini niti pet puta niti 100%. Cijena plina je regulirana od strane HERA-e i tako štititimo kućanstva od pretjeranog rasta. Porast ne možemo izbjeći, bit će značajan u odnosu na trenutnu cijenu. U ovo vrijeme prošle godine cijena plina na tržištu je bila višestruko manja. Pričekajmo još mjesec dana pa ćemo biti pametniji, ističe. 

Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA