Tomašević otkrio što će biti sa školama i vrtićima u plinskoj krizi! U tijeku je i kontrola u Plinari: ‘Očito je da je to bilo nesavjesno poslovanje’

Tomašević otkrio što će biti sa školama i vrtićima u plinskoj krizi! U tijeku je i kontrola u Plinari: ‘Očito je da je to bilo nesavjesno poslovanje’

Gradonačelnik Tomašević, sa suradnicima, predstavlja ispred Centra za zdravlje mladih web aplikaciju Grada Zagreba ”Mentalno zdravlje”, te će na istoj lokaciji održati i redovnu konferenciju za medije. Javlja ZAGREB INFO

Riječ je o projektu koji će služiti kao središnje mjesto informiranja građana o mentalnom zdravlju s obzirom na to da će tim web portalom na jednom mjestu biti objedinjeni svi projekti Grada Zagreba i gradskih zdravstvenih ustanova u području zaštite mentalnog zdravlja, koji će na taj način postati vidljiviji i dostupniji za građane. Na portalu su ujedno objedinjene stručne informacije koje će svim skupinama građana koje trebaju podršku i pomoć osigurati jednaku dostupnost službi za mentalno zdravlje i njihovih programa.

“Statistički podaci upozoravaju da nismo ni blizu rješenja problema, pogotovo među mladima. Skrb o mentalnom zdravlju jedan je od prioriteta Grada Zagreba. Portal će služiti kao centralno mjesto informiranja o mentalnom zdravlju” rekla je Mirela Šentija Knežević, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

Pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Romana Galić rekla je kako je portal mjesto gdje 24 sata dnevno građani u ovim teškim vremenima mogu dobiti informacije.

“Živimo u izazovnim vremenima što se tiče mentalnog zdravlja, potresi, pandemija, socijalna ugroženost, potreba za tom vrstom skrbi rase i trenutni kapaciteti ne mogu odgovoriti na te zahtjeve. Covid odjeli ispunjavaju klinike za psihijatriju. Drago m je da je Grad Zagreb odgovorio na tu potrebu” rekla je Ivana Kekin.

“Bitno nam je mentalno zdravlje i o tome smo jako puno govorili i mogu reći da sve što smo u predizborno rekli, to ćemo nastaviti, ojačati i unaprijediti. Još kao zastupnik sam hvalio taj projekt, posbeno za mlade ljude. Najviše mladi ljudi sami svojim vršnjacima preporuče ovaj Centar, kažu da nisu bili stigmatizirani” rekao je gradonačelnik.

Naglasio je kako ove godine ide milijun i 800 tisuća kuna ove godine Centru za zdravlje mladih. Zaposlili su četiri nova psihologa koji su usmjereni najviše na mentalno zdravlje školske djece.

“Svima je mentalno zdravlje narušeno, a mladima je možda i najteže. Ostali su bez maturalnih putovanja, često su nastavu pratili online” rekao je gradonačelnik.

Plinska kriza

“Građani koji su socijalno najugroženiji, nastojat ćemo da se mjera najviše potroši na njih, kako bi im se najviše olakšao porast cijena energenata. Tu ne govorimo samo o plinu već i električnoj energiji. Grad Zagreb će napraviti ono što može, mi smo prvi puta napravili mjere vezane za energetsko siromaštvo u proračunu ove godine, do sad ih nikada nije bilo” rekao je Tomašević.

“Krenuli smo s tim projektom koji je najviše adresiran na ta kućanstva u smislu smanjenja potrošnje, a time i računa, vezano za štedljive izvore energije. Grad će napraviti što može, međutim što se tiče za dio poslovne korisnike to je i individualna odgovornost uprave i enormnih cijena koje su svuda porasle” rekao je.

“Škole, vrtići, to su sve gradske ustanove kojima je Grad osnivač i pazimo da ne dođe do udara i to je naša odgovornost da te udarce apsorbiramo. Dom u Nazorovoj je državna ustanova i moramo naći zajedničko rješenje, i to nije samo u Hrvatskoj, tako je i u EU, traže se rješenja da se to apsorbira. Alternative su dosta problematične za sve u sustavu” poručio je Tomašević.

Bolnice

“Neke od državnih bolnica koje su se sada pojavile u medijima, a nije vezano za individualni propust gdje su se radili ugovori po fiksnim, cijenama pa onda u lipnju po varijabilnim cijenama. Oni su tada mislili da će to biti bolje, a to je bila kriva odluka” pojasnio je.

“Što se tiče škola i vrtića, to je naša odgovornost i pazimo da ne dođe do šokova koje oni neće moći izdržati. To je razgovor opskrbe s Vladom i drugim akterima, u kontaktu smo i gledamo kako ćemo, prepucavanje neće nikome pomoći, gledamo što će biti najmanje bolno. Građani nisu osjetili udar, pazimo da do toga ne dođe”.

“Postoje različite opcije, ali ne bih javno dok se ne iskristaliziraju. Građani još nisu osjetili, ali su u opasnosti da osjete i tu država treba regulirati, a što se tiče plinare tražimo različita rješenja. Zagrebački holding upravlja grupom i jedna od tvrtki je Gradska plinara i tamo je sad revizija i kontrola bivše uprave, očito je da je to bilo nesavjesno poslovanje”.

“U studenom je ponuđeno poslovnim korisnicima da se raskinu ugovori jer plinara više nije mogla jamčiti tu uslugu pa su neki poduzetnici uzeli druge opskrbljivače. Nije to samo plinara Zagreb u pitanju” pojasnio je Tomašević.

“Što se tiče pučke kuhinje radi se o socijalnoj ustanovi koja je već financirana iz grada, nije to odgovornost plinare već Grada Zagreba i rekli smo da ćemo pokriti taj iznos. Pučka kuhinja je prioritet” rekao je. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA