Održana završna konferencija projekta „Zaželi – žene za zajednicu, UP.02.1.1.13.0198“

Održana završna konferencija projekta „Zaželi – žene za zajednicu, UP.02.1.1.13.0198“

U petak, 28. siječnja, u prostoru Udruge „Starci 2001“ u Starcima održana je završna konferencija projekta „Zaželi – žene za zajednicu“. Na konferenciji su bili nazočni_e korisnice projekta, predstavnici Udruge za integraciju glazbene kulture mladih „Starci 2001“ kao nositelja projekta, predstavnici partnerskih institucija, te različitih organizacija civilnog društva s kojima Udruga surađuje. Prisutne je, u ime nositelja projekta, pozdravio predsjednik Udruge Vatroslav Babić. Nakon uvodnih riječi rezultate projekta je predstavila vanjska koordinatorica Nikolina Jureković.

Projekt je sufinancirala Europska unija kroz iz Europskog socijalnog fonda Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020. Odobren je kroz Otvoreni javni poziv „Zaželi – program zapošljavanja žena – faza II”. Trajanje projekta je 18 mjeseci,a provedba je započela 4. rujna 2020.

Ukupna vrijednost ovog projekta je 1.349.278,35 kuna sa stopostotnim sufinanciranjem Europske unije. Cilj projekta bio je osnažiti 15 nezaposlenih žena, pripadnica ciljne skupine, s područja općine Staro Petrovo Selo, kroz pružanje edukacije i zapošljavanje na pružanju socijalne usluge pomoći u kući za 90 najpotrebitijih korisnika. Projekt je pozitivno utjecao na povećanje zapošljivosti ranjivih skupina na tržištu rada i osigurao pružanje socijalne usluge na području JLS I skupine što je doprinijelo razvoju lokalne zajednice. Projektnim aktivnostima obuhvaćena su gotovo sva naselja općine – Staro Petrovo Selo, Štivica, Komarnica, Godinjak, Blažević Dol, Gornji Crnogovci, Laze, Vrbova.

Kroz zapošljavanje 15 žena, pripadnica ciljne skupine, na pružanju usluge pomoći u kući za 90 krajnjih korisnika došlo je do povećanja zaposlenosti ove marginalizirane skupine što je cilj ovog poziva i Strategije Europa 2020. Osnažio se i unaprijedio radni potencijal pripadnica ciljane skupine, tj. teže zapošljivih žena i žena s nižom razinom obrazovanja. Istodobno je došlo do razvoja deficitarne socijalne usluge, te se ujedno potakla socijalna uključenost i povećala razina kvalitete života krajnjih korisnika.

Jedna od pripadnica ciljne skupine već je pronašla novi posao, čime je ostala na tržištu rada nakon izlaska iz projekta. Uslugom pomoći u kući obuhvaćeno je ukupno 107 krajnjih korisnika i korisnica, od čega 71 ženska i 36 muških osoba.

Drugi element ovog projekta bio je obrazovanje pripadnica ciljne skupine tako da je nakon završetka 12 mjeseci rada 7 nezaposlenih žena, pripadnica ciljne skupine, prošlo program osposobljavanja za gerontodomaćice. Na završnoj konferenciji korisnicama su svečano uručena uvjerenja o osposobljavanju.

Ovim projektom doprinijeli smo razvoju lokalne zajednice, smanjenju nezaposlenosti među najmarginaliziranijim skupinama na tržištu rada i prevenciji institucionalizacije naših starijih sugrađana. Posebno smo ponosni na činjenicu da se svih 90 krajnjih korisnika_ica želi ponovo uključiti u projekt kad i ako to bude bilo moguće!

DEMOS MEDIA