Nastavak rasta industrijske proizvodnje upućuje na oporavak od koronakrize

Nastavak rasta industrijske proizvodnje upućuje na oporavak od koronakrize

U prosincu prošle godine nastavljen je rast industrijske proizvodnje, i to 13. mjesec zaredom. Pa je tako u prošloj godini, u odnosu na 2020., zabilježen skok od 6,7 posto. Rast industrijske proizvodnje na godišnjoj razini ostvaren je u svih pet sektora, a najviše, za 10,8 posto, u proizvodnji netrajne robe široke potrošnje. Nastavak rasta industrijske proizvodnje kao i drugi makroekonomski podaci upućuju na daljnji oporavak gospodarstva od koronakrize. Jalja jutros HRTV

Lani je zagorski proizvođač namještaja Prostoria iz Začretja ostvario rast proizvodnje od 25 posto, no kao i mnoge tvrtke, i ova je suočena s lavinom poskupljenja.

– Ja se ne sjećam ovakvih turbulencija rasta cijena, repromaterijala, sirovina, transporta, energenata i svega ostaloga što se dešava u zadnjih šest mjeseci, no važno je da smo svi u jednakopravnom položaju, kaže vlasnik Prostorije Tomislav Knezović.

Industrijska proizvodnja, unatoč pandemiji, na sreću raste već 13 mjeseci. Poznati međimurski izvoznik madraca lani je malo posustao, no optimizam ove godine raste.

– Negdje nam se smanjila proizvodnja za 50 posto, međutim, nismo otpuštali radnike, čak smo povećali plaće, isplaćivali smo sve svoje obaveze, i imamo novu investiciju u turizam, kaže Bernarda Cecelja, vlasnica tvrtke Bernarda, Nedelišće.

Najveći rast proizvodnje od 12 posto lani bilježi metalna industrija, a najveći pad od 13 posto kemijska. Za nemalih 8 posto raste poljoprivreda, pa Darko Filakov, poljoprivrednik iz Gajića, širi plastenike.

– Plan nam je ove godine ubrati 100 tona rajčice i sve nam je prodano unaprijed, što je vrlo bitno i to nam je vjetar u leđa da stvorimo što bolju kvalitetu i da se prepoznaje hrvatski proizvod, kaže.

Hrvatska je, zanimljivo, među 17 članica Europske unije čija je industrijska proizvodnja lani nadmašila onu iz rekordne 2019.  

– Industrijska proizvodnja iz 2021. je oko 3 posto veća nego 2019., što govori da se hrvatska industrija brzo oporavila, a bilježimo i rast izvoza 25 posto, što je među najvećim stopama rasta u Europskoj Uniji, ističe Zvonimir Savić, glavni ekonomist HGK.

Uz blagi rast zaposlenosti i plaća, naše gospodarstvo očito ide naprijed, samo da poduzetnike ne ugroze energetski udar i rastuća inflacija. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA