Najava realizacije novih razvojnih projekata

Najava realizacije novih razvojnih projekata

Jučer je održana prva ovogodišnja sjednica Gradskog vijeća Nove Gradiške. Kao i lani, javnost je o radu gradskih vijećnika informirana izravnim radijskim prijenosom Aktualnog sata putem video realstream-a na službenom gradskom web portalu kojeg su u realnom vremenu reemiitirale i lokalne radijske postaje. Najzanimljivije u tom uvodnom dijelu sjednice bilo je ono što je govorio gradonačelnik Vinko Grgić odgovarajući na upite nekolicine gradskih vijećnika. Evo kratkog pregleda tih upita i odgovora:

Marija Bradašić Mikolčević se interesirala za detalje vezane za rekonstrukciju dječjih vrtića i postavljanje pristupa gradskoj upravi za invalidne osobe. Gradonačelnik je rekao kako će i ove godine znatna sredstva za uređenje vrtića biti angažirana, točnije oko 200 tisuća kuna, a kreće postavljanje spomenutih prilaza i još jednog jarbola za zastave ispred gradske uprave kako bi mogla biti postavljena i zastava Brodsko-posavske županije.

Matej Zboril je aktualizirao problem rekonstrukcije zapadnog dijela Ulice Zrinskih te proširenje ulaza u Slavonsku ulicu u Kovačevcu. „Osigurana su dva milijuna kuna natječaj je raspisan, a radovi bi trebali biti gotovi do kraja ljeta, aLanosovićeva i Lobina ulica dobit će drugi sloj asfalta.” rekao je gradonačelnik.

Vlatka Greinera su zanimali rezultati istraživanja termalnih voda i realizaciji drugog dijela projekta CEKOM. „Projekt istraživanja termalnih voda je završen, u tijeku je evaluacija, trebao bi biti sufinanciran europskim novcem. Otvorene su ponude za izgradnju zgrade CEKOM-a; na projekt vrijedan 42 milijuna kun, i kreće se s realizacijom.”-odgovorio je gradonačelnik.

Mariju Mihaljević zanimala je rekonstrukciji Gupčeve i Ulice Grgura Ninskog no kako ističe Grgić, nadali su se sufinanciranju iz Fonda malih gradova, no zasada sve stoji.

Zoran Gazibarić je zatražio detalje vezane uz uređenje društvenog doma u Ljupini te se založio za olakšanje priključenja na kanalizaciju mrežu građanima tog dijela grada. „Društveni dom u Ljupini se radi, a nastojat će se iznaći rješenje za spomenute olakšice.”- odgovorio je gradonačelnik.

Franju Kikića zanimala je svrsishodnost u medijima najavljene izgradnje treće gradske osnovne škole u južnom dijelu grada Nove Gradiške, a upitao je i kakav je stav gradske uprave po tom pitanju. „Nisam aktivno uključen u realizaciju ovog projekta, informiran sam o toj inicijativi od strane župana Marušića. Tendencija je da se prijeđe na jednosmjensku nastavu i osigura djeci što bolju i kvalitetniju opremu, razrede, profesore. Meni se ta ideja sviđa, korektna je, ali u svemu ovome treba pitati i Gradsko vijeće.”- uz ostalo je rekao gradonačelnik.

Marijan Radić je upitao kako je uspješna prodaja zemljišta u Industrijskom parku i ima li nade za dolazak novih potencijalnih ulagača. „Raspisan je natječaj za prodaju 40 ha zemljišta u Industrijskom parku. Na natječaj su se javile tri tvrtke, iz Njemačke, Austrije i lokalni start up iz Nove Gradiške. Drugi je natječaj u fazi nadmetanja i trebao bi se realizirati do kraja sljedećeg mjeseca.”- odgovorio je gradonačelnik.

Tomislava Bećirevića je zanimalo jesu li gradski bazeni dovoljno duboki i dugački te koliko će koštati pranja staklenih površina nove gradske vijećnice. Gradonačelnik je odgovorio kako očekuje kako će se, čim se bazen otvori, vijećnik Bećiravić osobno uvjeriti u gabarite bazena, ako zapliva u njemu. „Što se tiče pranja stakala ima nekoliko privatnih tvrtki koje to mogu raditi najvjerojatnije po prihvatljivim cijenama.” – rekao je gradonačelnik.

Prije početka sjednice Gradskog vijeća priopćenjem se oglasila i predsjednica Kluba HDZ-a Ljiljana Ptačnik:

„Kao predsjednica kluba HDZ-a dajem ovo priopćenje ispred HDZ iskazujući oštro neslaganje s predloženom današnjom nadopunom dnevnog reda. Naime, mi smo na protekloj sjednici Gradskog vijeća uložili pritužbu zbog kasnog sazivanja sjednice Gradskog vijeća, a već na nekoliko sjednica upućujemo na to da se sjednice sazivaju nepripremljeno i da nas na gotovo svakoj sjednici čekaju nadopune dnevnoga reda.

U petak, 28.siječnja, 3 dana prije početka ove sjednice u 12:09 svi gradski vijećnici dobili su nadopunu reda za sjednicu Gradskog vijeća koja se, evo danas održava i to je obrazac koji se ponavlja. Sjednice se sazivaju „na vrat na nos”, dnevni redovi se nadopunjavaju, a gradski vijećnici posebno iz oporbe stavljaju se pred gotov čin. Za ovu sjednicu naknadno je uvrštena točka u kojoj gradski vijećnici trebaju donijeti odluku o promjeni cijena vrtića, naime planira se povećanje vrtića s 500 na 600 kuna. To povećanje dolazi na zahtjev Upravnog vijeća vrtića i potpisuje predsjednica Upravnog vijeća vrtića Marijana Škare Ivković uz lakonsko obrazloženje da je potrebno povećati cijenu jer se troškovi programa konstantno povećavaju.- Gradski vijećnici HDZ-a posebno podvlače da je Nova Gradiška 2011. brojila prema tadašnjem popisu stanovništva 14.229 stanovnika, a da popis stanovništva iz 2021. pokazuje da Nova Gradiška s prigradskim naseljima broji 11.719 stanovnika, a bez prigradskog stanovništva Nova Gradiška ima manje od 10.000 stanovnika.

U ovakvoj nepovoljnoj demografskoj situaciji ističemo da je HDZ u protekle 4 godine upozoravala konstantno na nepovoljna demografska kretanja u našem gradu, tražili smo da se sazove tematska sjednica s temom demografske obnove našeg grada, ali nismo naišli na razumijevanje, tada vladajućeg SDP-a, kao što ne nailazimo na razumijevanje i sada Nezavisne liste Vinka Grgića koji nastavljaju s tim anti-demografskim trendom.

Napominjemo da Umag, Belišće, Vrlika i Obrovac imaju potpuno besplatan smještaj djece u dječjem vrtiću, najjeftinije prolaze roditelji u Komiži na otoku Visu u kojoj cijena dječjeg vrtića košta 270 kuna za prvo dijete, dok je u Čabru, Ninu i Otočcu cijena vrtića za prvo dijete 300 kuna. Jeftiniji su od nas Sinj, Orahovica, Kutjevo, Starigrad, Vis, Slatina, Ivanić Grad, Split, Vukovar i Beli Manastir. Dakle, zahtijevat ćemo da se ova točka skine s dnevnog reda, zahtijevat ćemo da se cijena dječjeg vrtića ne podiže, nego da Grad kao jednu od demografskih mjera značajnije sudjeluje u sufinanciranju cijene dječjeg vrtića upravo kao pomoć i jedna od mjera ostanka mladih obitelji u Novoj Gradiški.”- stoji u priopćenju GO HDZ-a NG.

DEMOS MEDIA