Čačić ima rješenje za za cijenu energenata: “Najbolje je spustiti PDV, ja bih da to bude odmah ujutro….”

Čačić ima rješenje za za cijenu energenata: “Najbolje je spustiti PDV, ja bih da to bude odmah ujutro….”

Predsjednik Narodne stranke Reformisti, Radimir Čačić gostovao je u N1 studiju uživo i komentirao rast cijena struje i plina.

“Mi znamo što treba napraviti. Imamo 2 milijarde 650 milijuna kubika plina, prosječna potrošnja, od toga je 650 milijuna stanovništvu, dvije milijarde je biznis i javne službe. Jasno je da treba djelovati s nekoliko točaka, prva je skinuti PDV, zašto, zato jer 20 posto na 100 je 20, a 10 posto na 200 je isto 20, dakle budžet uopće ne boli. Ja mislim da to treba zadržati, generalno ima svog rezona, jer je istina da je to pola domaćinstava u Hrvatskoj, ali veli se da je struja egzistencijalni standard, a plin i nije. Drugo, vaučeri su tu prisutni, 60 tisuća domaćinstava, 200 kuna, očito je da mora ići na 300, moraju ići na struju, jer i struja će ići gore, moraju ići na plin, ne mogu ostati samo na struji i vrlo je vjerojatno da će ih trebati proširiti sa 60 tisuća kućanstava na veći obuhvat”, rekao je Čačić.

Komentirajući činjenicu da u Hrvatskoj živi mnogo umirovljenika koji imaju mirovine u iznosu do 2.500 kuna, Čačić je rekao da u Hrvatskoj, u odnosu na ostale članice Europske unije gdje je to oko 25 posto, potrošnja na energiju i hranu iznosi 42 posto kućnog proračuna. “Kad dođe do ovakvih udara, ugrožena je sama egzistencija ljudi”, rekao je Čačić.

“Jedno, vrlo dobro rješenje je LNG, jer 50 posto naših potreba smo mi pokrivali prošle godine kroz LNG. Cijene su druga tema. LNG svojim kapacitetom može pokriti sve naše potrebe, međutim, ono što je zaista mudra odluka i o čemu i za što sam ostavio sva rješenja i sve razvojne projekte 2012., a do danas od Vrdoljaka nije napravio nitko ništa su skladišta plina, koja nemaju nikakve veze s europskom direktivom. Što znači da kad je plin jeftin, može se skladištiti”, rekao je Čačić, dodavši da bi, kad bi se počeo skladištiti plin, Hrvatska imala pokriveno 60 posto potreba za plinom.

Ipak, kao najbolje rješenje i dalje vidi smanjenje stope PDV-a na plin.

“Što se prije spusti cijena PDV-a, a ja sam za to da se to učini sutra ujutro, zašto, jer se time pomaže tvrtkama”, rekao je Čačić, piše N1.