Visoki trgovački sud: Grad Županja mora Borovu platiti više od pet milijuna kuna!

Visoki trgovački sud: Grad Županja mora Borovu platiti više od pet milijuna kuna!

ZBOG POMOĆI BIVŠIM RADNICIMA LUŽNJAKA IZGUBILI SUDSKI SPOR

Grad Županja, kako doznajemo, ima pravo na reviziju, ali ona ne odgađa plaćanje i u svakom mu trenutku može stići ovrha. Javlja GLAS SLAVONIJE

ŽUPANJA – Visoki trgovački sud RH donio je presudu prema kojoj je Grad Županja dužan isplatiti više od pet milijuna kuna! Epilog je to dugogodišnjeg sudskog spora u kojemu je tvrtka Borovo d.d. Vukovar od Grada Županje potraživala iznos od 2,5 milijuna kuna, uvećan za zakonske zatezne kamate.  Informaciju je za Glas Slavonije potvrdio gradonačelnik Damir Juzbašić, kojemu je sedam mjeseci nakon preuzimanja vlasti u ruke pao vrući krumpir. Kazao nam je da je presuda stigla, ali ovaj slučaj, u koji su uključeni i Županija i država, za sada nije želio komentirati.
Juzbašić je o svemu izvijestio i vukovarsko-srijemskog župana Damira Dekanića, koji nam je potvrdio da će zajednički, u koordinaciji s nadležnim institucijama, pokušati iznaći rješenje na koji način pomoći Županji.


Grad, kako doznajemo, ima pravo na reviziju, ali ona ne odgađa plaćanje i u svakom mu trenutku može stići ovrha.
Ova je presuda veliki financijski udarac za Grad, koji već ionako grca pod teretom negativnih gospodarskih i demografskih trendova i „izbijanje“ višemilijunskog iznosa iz gradske blagajne, ukoliko pomoć  izostane,  negativno će se odraziti na sve segmente života i zaustaviti mnoga davanja iz gradskog proračuna, osim onih najnužnijih za funkcioniranje.Novac „prošetao“ preko računa


Borovo je, podsjećamo, prema naputku Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP), 1. prosinca 2006. godine na račun Grada Županje uplatilo 2,5 milijuna kuna, a  tadašnji je čelnik ove tvrtke, Mirko Ćavara, ustvrdio da je to učinjeno „kako bi se Županju spasilo bankrota“.
Bivši gradonačelnik Davor Miličević te je optužbe kategorički odbacivao kao neutemeljene. Pojašnjavao je da je riječ o novcu koji je HFP uplatio za bivše radnike posrnulog Lužnjaka, koji su danima dežurali ispred tvornice, tražeći isplatu svojih potraživnja. Vlada je odlučila udovoljiti njihovim zahtjevima i dogovoreno je da će Borovo 2,5 milijuna kuna prebaciti Gradu Županji. Radilo se o transferu koji je išao preko Grada samo iz razloga što je sjedište tvrtke bilo u Županji kako bi se pomoglo ljudima. Novac je, pojašnjavao je Miličević, samo “prošetao” preko računa, a svoje je tvrdnje  potkrijepljivao i izvodom banke. Grad je, ustvrdio je, pokazao dobru volju i pomogao radnicima,  poslužio je kao transfer u prijenosu novaca između Fonda, Borova i radnika. Pozivao je državne institucije da dođu u Grad, provjere dokumentaciju, poručujući da je sve odrađeno transparentno, da o svemu postoji pisani trag i da će se vrlo lako utvrditi istina.Različite sudske presude

 No, Borovo je tu transakciju vodilo kao pozajmicu i cijeli je slučaj dobio i sudski epilog.  Krajem 2011. prvostupanjskom presudom Trgovačkog suda u Osijeku, donesenom u korist Borova, Gradu Županji naložena je isplata 2,5 milijuna kuna, uvećana za zakonske zatezne kamate. Grad je uložio žalbu, a Visoki trgovački sud u Zagrebu  sredinom 2016. preinačio je  presudu i odbio tužbeni zahtjev Borova. Utvrđeno je da je tužitelj na žiroračun tuženika 1. prosinca 2006. doznačio iznos od 2,5 milijuna kuna, a iz naloga za plaćanje i bankovnog izvatka o promjenama i stanju na računu tuženika proizlazi da je u rubrici „opis plaćanja“ navedeno „prijenos sredstava iz Fonda“. Taj je iznos, utvrđeno je, tuženik iskoristio za isplatu bivšim radnicima društva Lužnjak d.d. u stečaju, a u specifikaciji isplaćenih potraživanja poimence su navedeni radnici, pojedinačni iznosi, uz njihove potpise i brojeve osobnih iskaznica. 


„Zaključno se može istaći da tuženik (Grad Županja) od tužitelja (Borovo) nije pozajmio novac  niti ovaj sud nalazi koju drugu osnovu  za povrat tog novca tužitelju, jer nema dokaza da je među strankama zaključen ugovor o zajmu kao ni dokaza da je tuženik preuzeo  obvezu povrata tog novca od njihovih krajnjih korisnika, prema davatelju tog iznosa, stajalo u presudi Visokog trgovačkog suda iz 2016. godine.


Na drugostupanjsku presudu u korist Grada Županje, Borovo je odgovorilo revizijom, koja je prihvaćena, i Vrhovni je sud cijeli  predmet vratio na ponovno suđenje.  Visoki trgovački sud potom donosi drugostupanjsku presudu kojom je uvažio da je bazni ugovor između Borova i Grada ugovor o pozajmici i da Grad Županja mora vratiti novac.
Uz glavnicu, kamatu i sudske troškove riječ je iznosu većem od pet milijuna kuna.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA