JESTE LI ZNALI? Na što sve ide novac Zagrepčana: Kišobrani, ukrasne vrećice, održavanje jarbola, ali i vile na moru

JESTE LI ZNALI? Na što sve ide novac Zagrepčana: Kišobrani, ukrasne vrećice, održavanje jarbola, ali i vile na moru

Plan nabave Grada Zagreba za 2022. godinu uključuje ambiciozne projekte poput 100 milijuna kuna vrijednog bazena u Španskom, gradnja i opremanje OŠ Horvati od 65 milijuna kuna, ali taj plan uključuje i sve one, odobrene, troškovi gradskih ureda. Poput, materijala za printanje, nabave hrane i pića, ali transporta domaćih životinja.

Velikim obratom koji se dogodio u Zagrebu i smjenom vlasti, nažalost, uzrokovana smrću Milana Bandića, uvid u Holding i u cijelu Upravu grada ima netko drugi. Stoga, od novog gradonačelnika Tomislava Tomaševića očekivalo se puno.

Velike uštede jasno izazivaju najviše pozornosti, no mi smo pogledali one male, koje pokazuju svojevrsni lifestyle nove gradske Uprave. Moramo i uzeti u obzir da je posljednji recimo to tako, normalni Plan nabave bio prije pandemije i to 2002., stoga ćemo usporediti 2019-2022. Javlja ZAGREB INFO

Kišobrani za sve

U Planu za ovu godinu stavka kupnje šestinskih kišobrana iznosi 5 tisuća kuna. Također, ove godine Zagreb bi trebao potrošiti 130 tisuća kuna za prehrambene potrebe skupštinara, dok se u prošloj godini planiralo potrošiti čak 20 tisuća kuna više.

Ured gradonačelnika, primjerice, kupuje i ukrasne vrećice za darove, a potrošit će na njih 6 tisuća kuna. Memorandumima i kuvertama pala je cijena u bilanci grada za ovu godinu, pa će tako ove godine potrošiti 10 tisuća kuna, a prošle su potrošili 11,5 tisuća kuna.

Aktualni gradonačelnik i njegova sljedba u ovoj godini planiraju potrošiti samo 4 tisuće kune za potrebe hrane i pića u palači Dverce gdje se odvijaju mnogi protokolarni susreti i prijemi. Prošle godine za tu stavku izdvojilo se skoro 20 tisuća kuna, a u 2020. ne postoji.

Zastave i kupanje na moru

Od većih zahvata u našem gradu svakako se ubraja i uređenje zelenih površina. Ove godine trebalo bi se uložiti 499 tisuća kuna za tu namjenu. Manje od toga, 300 tisuća kuna otići će na održavanje jarbola i opreme za isticanje zastava

Jedan od većih financijskih izdataka prošle gradske vlasti bilo je i 40 tisuća kuna koje su godišnje izdvajali za održavanje vile u Mošćenićkoj dragi u kojoj su ljetovali mnogi gradski dužnosnici. Ove godine ta stavka je drastično umanjena tako da će se potrošiti samo 12 tisuća kuna. A zanimljivo jest da je se smatra kako je ta luksuzna građanska vila ugostila mnogobrojne političare i prijatelje pokojnog Milana Bandića. U Planu nabave 2019. nema zapisa o njoj.

Prošla administracija imala je veliki izdatak od 700 tisuća kuna za radove na održavanju instalacija na spomeniku Domovini, no ova taj izdatak nema. Aktualna gradska vlast planira potrošiti sve zajedno 50 tisuća kuna za izradu tehničke dokumentacije za postavljanje spomenika i 10 tisuća kuna za stručni nadzor.

Opskrba plinom ostala ista

Začudna jest, ali nije da se nije moglo planirati unaprijed, i plinska kriza koja je pogodila svijet, pa tako i Pučkim kuhinjama i samostanima donijela veće mjesečne račune. No, prošla i ova administracija planirale su potrošiti 9 milijuna kuna za nabavu plina. Pitanje je, hoće li to aktualnoj vlasti biti dovoljno.

I dok je jedan dio prošlogodišnjeg proračuna bio rezerviran za potrebe izbora, u ovogodišnjem Planu nabave te stavke nema. Pa se tako na kupovinu beskontaknih toplomjera za izbore potrošilo 2 tisuće kuna, 45 tisuće kuna otišlo je na toner za printere, a 50 tisuća kuna na plakate za potrebe izbore.

Krajobrazno uređenje u za vrijeme posljednje godine mandata Milana Bandića trošilo je čak 12 milijuna kuna iz gradskog proračuna, dok će aktualna gradska vlast potrošiti skromnih 499 tisuća kuna na naše livade i nasade.

Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA

.