Premijer Plenković i saborski zastupnik Veljko Kajtazi otvorili Romski edukacijski kulturni centar

Premijer Plenković i saborski zastupnik Veljko Kajtazi otvorili Romski edukacijski kulturni centar

Noć muzeja, koja se ove godine održava 17. put, počela je sinoć u novootvorenom Romskom edukacijsko-kulturnom centru, gdje je i otvorena izložba “Tragovima romske kulture – zaslužni među nama“. Svečanost otvaranja novog prostora je dio aktivnosti Saveza Roma u Republici Hrvatskoj „KALI SARA“ a posebnu čast ukazali su im svojim dolaskom osobno preijer Andrej Plenković u društvu nekolicine vladinih ministara. Događaju je bio nazočani i veliki broj uglednika iz političkog, kulturnog i drštvenog života grada Zagreba i RH. Svečanost je, sukladno epidemiološkim mjerama, održana u večernjim satima, na otvorenom, u dvorištu ispred objekata Saveza Roma. Upriličen je kratak prigodan glazbeni programa potom su svi bili u obilasku novootvorenog prostora gdje su pripremljeni i prigodni sadržaji uz Noć muzeja.

Nakon pozdravnih riječi domaćina i saborskog zastupnika Veljka Kajtazija, skup je pozdravio premijer Andrej Plenković. On je uz ostalo napomenuo kako je ova Vlada dosad najviše učinila za romsku zajednicu, najavivši nastavak te potpore. Na velikoj međunarodnoj konferenciji koja se priprema 8. travnja, na kojoj će se sagledati položaj Roma u Hrvatskoj, Europi i globalno bit će riječi i o tome kako Hrvatska pomaže Romima. Plenković je naglasio kako je obrazovanje najvažnija tema za cijelo hrvatsko društvo i budućnost, ali i presudna za punu uključenost Roma u hrvatsko društvo i ključna da najmlađi „ Nastavni predmet ‘Jezik i kultura romske nacionalne manjine’ u osnovnim i srednjim školama zasigurno pridonijeti čuvanju identiteta specifičnosti jezika i kulture i postati signal mladim Romima da će, kad dođu u školu, imati osjećaj da baštine svoj identitet i kulturu”-  poručio je Plenković. Saborski zastupnik Veljko Kajtazi predstavnik romske i 11 nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru najiskrenije se zahvalio na podršci koju Vlada RH pruža romskoj zajednici u Hrvatskoj.

U posebnoj izjavi povodom Noći muzeja ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek rekla je kako su se u Noći muzeja oni uvijek otvarali prema publici i drugim područjima društvenog djelovanja, pa joj je drago da je ove večeri tu i otvorenje Romsko-edukacijskog kulturnog centra, “jer i to je poruka da je kultura most koji nas povezuje kao građane bez obzira na našu pripadnost i stvara vrijednosti na kojima temeljimo razvoj društva i društva”.”Proteklih godina Noć muzeja je bila ona manifestacija koja je svojom masovnošću potvrđivala interes za upoznavanje muzeja i kulturne baštine, zadnje dvije godine, nažalost, zbog epidemioloških uvjeta ne možemo govoriti o masovnom posjećivanju muzeja, ali možemo o jednako velikom interesu i za muzeje i za ono što oni čuvaju i prezentiraju”, istaknula je ministrica Obuljen Koržinek.

A.Brađašević DEMOS MEDIA