Svinjogojska farma Keruma d.o.o. na Njuškalu pala na trećinu cijene

Svinjogojska farma Keruma d.o.o. na Njuškalu pala na trećinu cijene

Dok se propali poduzetnik Željko Kerum hvali ulovom romba-kapitalca, vrijednost svinjogojilišta Miočić-Siverić, nekretnine iz stečajne mase njegove bivše tvrtke, u slobodnom je padu sa 9,1 na 3,5 milijuna kuna 

Piše: Miroslav Edvin Habek Objavljuje portal ZAGREBI.HR

Trgovačkom sudu u Splitu ovog je tjedna predan procjembeni elaborat sudskog vještaka prema kojem vrijednost stana od 114 kvadrata Keruma d.o.o. u stečaju u središtu Zadra – posljednja procijenjene nekretnine posrnulog poslovnog carstva Željka Keruma – iznosi 1,7 milijuna kuna. Novo ročište za prodaju Kerumove svinjogojske farme u Drnišu za 3,5 milijuna kuna je, pak, zakazano za 28. siječnja.

Zatvorio lođu i dodao par kvadrata 

Osim iznimno atraktivne lokacije stana, u elaboratu se navodi i kako su “locirani predmetni stan i spremišta, prema kazivanju predstavnika stanara, useljeni 2005.” U pridodanim fotografijama vidi se i ne baš maštovito uređenje tog stana koji krasi namještaj usporediv s donjom klasom Ikeine ponude, ležajevi kao u jeftinijim apartmanima za posjetitelje, recimo, splitske Ultre, ali se navode i uobičajene ‘maštovite’’ intervencije – Hrvatima toliko omiljeno zatvaranje terase ili balkona ne bi li se dobilo što više stambenih kvadrata. “Iz prethodno iznijetog obračuna netto površine predmetnog stana vidljivo je da ista površina iznosi 123,31 m2 , a što je više za 8,92 m2 u odnosu na uknjiženu netto površinu koja iznosi 114,39 m2 , s tim što je na licu mjesta predstavnik stanara pokazao dio blagovaonice i dnevnog boravka, a koji dio je nekad predstavljao prostor lođe’’, zaključuje vještak.

No, osim skore prodaje atraktivne zadarske nekretnine Keruma u stečaju, za 28. siječnja najavljeno je novo ročište za otvaranje eventualno pristiglih ponuda za njegovu propalu i potencijalnim kupcima ipak manje atraktivnu svinjogojsku farmu Miočić-Siverić posljednje utvrđene vrijednosti od 3,5 milijuna kuna koja se, kako se navodi u sudskoj odluci, ispod te vrijednosti ne može prodati na ponovljenoj javnoj dražbi.

No, nije bilo uvijek tako. Konkretno, početna cijena za tu farmu kraj Drniša na prvoj dražbi održanoj krajem prosinca 2020. iznosila je čak 9,1 milijuna kuna, a kao zanimljivost isticalo se da je oglas za  tu javnu dražbu bio objavljen prvo na Njuškalu, gdje se i dalje nudi, a tek onda u dnevnom tisku i na stranicama suda i Fine.

Zanimljivo jest i da je oglas za Kerumovu svinjogojsku farmu na Njuškalu do 26. siječnja bio prikazan točno 2653 puta, što je za skoro 3000 manje od broja lajkova za posljednji Kerumov uspjeh koji je prošlog tjedna upravo on oglasio na društvenim mrežama – ulov romba-kapitalca.

Čermak od Keruma d.o.o. kupio restoran Šumski dvor 

“Kraljevska riba za kralja”, “Jedini gradonačelnik s konkretnim rezultatima”, bili su  neki od komentara na najnoviji, ali i jedan od sve rjeđih Kerumovih uspjeha koji je  odmah našao svoje mjesto i u mainstream medijima.

No, kako to obično biva, u komentarima je bilo onih koji su, komentirajući Kerumove uspjehe s ribom, natuknuli njegove probleme s mesom. Barem one s mesom – pršutom koje je trebala proizvoditi njegova propala svinjogojska farma i koji se, osim konzumacije, mogao lijepiti na čelo bivšeg splitskog gradonačelnika.

“Barba Željko, uvatite se vi mesa, jeli vidite da ste problidili od ribe” – glasio je jedan od komentara Kerumovih pratitelja. No, teško da će se Kerum “uvatiti” pršuta sa svoje svinjogojske farme koja, kako se ističe u ponovljenom oglasu za prodaju, “u naravi predstavlja građevinsko zemljište površine 135.331 kvadrata i objekte svinjogojske farme”.

Popis nekretnina sadrži sanitarno-garderobne objekte, radionice s garažom i skladištem, vagarske kućice, sekcirnice sa hladnjačom, tovne objekte, proizvodne objekte, reprocentar, sanitarne objekte i spremišta za ekstra ulje i trafostanice smještene na građevinskom zemljištu površine 30.448 četvornih metara. Navodi se i da je su nekretnine vanknjižno vlasništvo stečajnog dužnika Keruma d.o.o. Posebno se ističe kako se prodaja ”obavlja po načelu viđeno-kupljeno, što isključuje sve naknadne prigovore kupca”. 

Podsjetimo, objava novog kruga prodaje svinjogojske farme uslijedila je nakon prodaje prestižnih nekretnina Kerumove tvrtke – bivšeg zagrebačkog kina Central i legendarnog restorana Šumski dvor koje je lani u svibnju preuzeo puno uspješniji umirovljeni general poduzetnik Ivan Čermak te poslovne zgrade u Zadru, ukupne vrijednosti svojevremeno procijenjene na 36,65 milijuna kuna.

Nekretnina najveće vrijednosti bio je oronuli restoran Šumski dvor, u elitnom zagrebačkom kvartu uz Cmrok prvotno procijenjen na čak 15,17 milijuna kuna, koji je još 2009. moćni splitski poduzetnik Željko Kerum preuzeo u valu kupovine nekretnina po Zagrebu. 

Kerum d.o.o u stečaju registriran je kao društvo s ograničenom odgovornošću za unutarnju i vanjsku trgovinu s temeljnim kapitalom od samo 52.600 kuna, a kao jedini osnivač navodi se Željko Kerum. Stečaj nad tom tvrtkom bio je otvoren u studenom 2018. Prodaja nekretnina propale Kerumove tvrtke se nastavlja, bez obzira na uspjehe koje Kerum oglašava na društvenim mrežama.

(objavljeno 27.1.2022.) Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA