Picula: ‘Dramatično se razgovara, već to pokazuje da je rat realan.’ Otkrio što u EU misle o Milanoviću…

Picula: ‘Dramatično se razgovara, već to pokazuje da je rat realan.’ Otkrio što u EU misle o Milanoviću…

‘NATO mora biti angažiran, ali on mora prije svega voditi o sigurnosnim prilikama svih članica koje se neposredno nalaze uz potencijalno ratno žarište’

Milanovićeve izjave izazvale su brojne reakcije u Bruxellesu, a s njim se ne slažu ni njegovi bivši kolege poput Tonina Picule, člana vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta. 

”Razlog da razgovaramo ovdje u ovako dramatičnim okolnostima već govori da smo prešli određenu točku u kojoj je sasvim realno očekivati oružani sukob. Međutim treba napraviti sve da do tog sukoba ne dođe, jer on bi imao velike implikacije”, rekao je Tonino Picula za RTL

Podsjetio je kako je Ukrajina zemlja partner Europske unije. 

”Ona je dio našeg istočnog partnerstva i u interesu nam je da se upoznamo sa činjenicama. Zato smo se odlučili otići u Ukrajinu, da se uvjerimo na licu mjesta”, kazao je Picula.

Izjave predsjednika Milanovića podigle su brojne tenzije, Picula tvrdi da je Hrvatska već puno puta dokazala svoju vjerodostojnost kao NATO članica. 

‘I vjerujem da ćemo opet dokazati tu vjerodostojnost ako bude potrebe. Naravno, o nekom angažmanu hrvatske vojske najprije treba raspravljati u Hrvatskoj, u tome svoje moraju reći, Sabor, Vlada, ali i predsjednik Republike. Nadam se da do eskalacije neće doći na način da NATO mora biti angažiran, ali on mora prije svega voditi o sigurnosnim prilikama svih članica koje se neposredno nalaze uz potencijalno  ratno žarište”, izjavio je Picula. 

Picula priznaje da su Milanovićeve izjave izazvale ozbiljnu kontroverzu u Europskoj uniji i među NATO  članicama. Uz to, Picula kaže kako će Milanović morati pobliže objasniti što je mislio.

”Ali najvažnije je ovog trenutka dokazati da Hrvatska jest vjerodostojna članica NATO saveza, da je spremna poštovati svoje obveze, kao što i mi očekujemo da NATO savez, da ne daj Bože zatreba, jednako tako štiti i interese RH i naš teritorijalni integritet”, zaključio je Picula.