Oštra reakcija Ukrajine na izjavu predsjednika Milanovića, pozvali i našu veleposlanicu na konzultacije…

Oštra reakcija Ukrajine na izjavu predsjednika Milanovića, pozvali i našu veleposlanicu na konzultacije…

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju izražava duboko razočaranje Milanovićevom izjavom i navodi da je iskazao prijezir i nezahvalnost za pomoć koju su Ukrajinci pružili Hrvatskoj u njezinoj borbi za neovisnost.

Komentar Ministarstva vanjskih poslova Ukrajine na izjave predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića prenosimo u cijelosti:

“U Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine bila je pozvana veleposlanica Hrvatske u Ukrajini Anica Djamić, kojoj je preneseno stajalište o rezolutnoj neprihvatljivosti današnjih izjava predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića na adresu Ukrajinske države., prenosi HRT

Naglašeno je da izjave Zorana Milanovića o događajima Revolucije dostojanstva vrijeđaju sjećanja Ukrajinaca i inozemnih državljana koji su dali svoje živote za europsku budućnost Ukrajine.

Izraženo je duboko razočaranje izjavom hrvatskog predsjednika o članstvu Ukrajine u NATO-u i neprimjerenosti pomoći našoj zemlji u vrijeme ruske agresije. Naglašeno je da je spomenuto u posebnoj kontradiktornosti s općeljudskim vrijednostima, s obzirom na gorko ratno iskustvo hrvatskog naroda.

Hrvatski predsjednik iskazao je prijezir i nezahvalnost za pomoć koju su Ukrajina i Ukrajinci pružili Hrvatskoj u njezinoj borbi za neovisnost, kao i u borbi protiv razornih požara prošle godine. Istodobno, uvjereni smo da je ta nezahvalnost samo njegova osobina i da se ne proteže na hrvatski narod s kojim nas spaja prijateljstvo i međusobno poštovanje.

Izjave Zorana Milanovića retransliraju ruske propagandne narative, ne odgovaraju dosljednom službenom stajalištu Hrvatske u potpori suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine, nanose štetu bilateralnim odnosima i potkopavaju jedinstvo EU-a i NATO-a suočenih s aktualnim sigurnosnim prijetnjama u Europi.

Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine zahtijeva da se ove uvredljive izjave predsjednika Hrvatske javno opovrgnu i ubuduće ne ponove. Veleposlanik Ukrajine također će učiniti odgovarajući demarš u Zagrebu.

Ukrajina visoko cijeni prijateljske i partnerske odnose s Hrvatskom koje vlade dviju zemalja uspješno razvijaju te očekuje kontinuiranu potporu Republike Hrvatske, posebice na putu europskih i euroatlantskih integracija naše zemlje”.