Herman upozorio na odluku koja je ‘prošla ispod radara’: Ne poštuje se ništa što nema zeleno-lijevi predznak, zato što je Možemo sekta

Herman upozorio na odluku koja je ‘prošla ispod radara’: Ne poštuje se ništa što nema zeleno-lijevi predznak, zato što je Možemo sekta

Uoči sutrašnje sjednice Gradske skupštine, presicu za novinare održao je klub gradskih zastupnika HDZ-a i HSLS-a. Govorili su o novom modelu naplate otpada, a kritike na račun gradonačelnika Tomislav Tomaševića nije nedostajalo Javlja ZAGREB.INFO.

“Problem naplate otpada se ne rješava na ovakav način”

“Slažemo se kako je problem sortiranja i naplate otpada u Zagrebu hitno potrebno riješiti, ali ne ovakvim ad hoc rješenjima, nego planiranim i promišljenim modelima koji bi uključili struku, a što nam se čini da nije bio slučaj”, rekao je potpredsjednik Gradske skupštine Mislav Herman.

Herman također navodi i da je varijabilni dio troška nepoznanica jer je upitno koliko je odluka u ovom obliku u skladu s važećim zakonskim propisima. Također se upitao je li model naplate otpada još jedna “aktivistička utopija” platforme Možemo. Iz kluba zastupnika izrazili su bojazan da će ove promjene dovesti do poskupljenja usluge za sve i da će pored toga Zagreb stvarati milijune novih plastičnih vrećica, što će uzrokovati nove milijunske troškove.

Predsjednik zagrebačkog HDZ-a iskoristio je priliku da prokomentira prošlotjednu objavu savjetnika stranke Možemo Josipa Jagića koji je na Twitteru komentirao tvit o ubijanju svećenika nakon Drugog svjetskog rata te je napisao ironično “dobra stara vremena”. Herman je ovu izjavu nazvao skandaloznom i oštro ju osudio. Upozorio je da Možemo iz dana u dan otkriva “svoje pravo lice i srce”.

Herman: Možemo je rigidna sekta

“Pokazuje da je ona rigidna, retrogradna, regresivna sekta. Sve skupa jako žalosno i zabrinjavajuće”, poručio je.

Nije previše optimističan ni oko uvođenja Građanskog odgoja i predmeta Škola i zajednica u zagrebačke škole. Herman strahuje da je to ponovno vođenje “na mala vrata ideološkog sadržaja”, posebice zbog činjenice što se takav sadržaj već nalazi u međupredmetnoj nastavi po kurikulumu. Pita se i kako se zato mogu pronaći sredstva, a za roditelje odgojitelje se nema kao i za javnozdravstvene aktivnosti.

Vezano za sjednicu četvrtak, naveo je kako kreće proces raskidanja ugovora o osnivanju dvije zaklade koje vode eminentni liječnici – Hrvatske kuća disanja i Hrvatske kuće srca. Klubu zastupnika je neshvatljivo da Grad ukida nešto u što je ulagao godinama. Herman kaže i da je na prošloj sjednici ispod radara prošao zaključak o otkazu ugovora o osnivanju i djelovanju Europskog doma Zagreb. Šef zagrebačkog HDZ-a tvrdi da je Europski dom bio središnje mjesto promicanja europskih ideja pa je tu odluku ocijenio skandaloznom.

“Ne poštuje se ništa što nema rigidno zeleno-lijevi predznak, zato što su sekta, a ne političari”, ocijenio je Herman.

Župan upozorio na nastavljanje Bandićeve prakse

Predsjednik Kluba Mario Župan podsjetio je na odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa koje je ustvrdilo da su gradonačelnik i zamjenici prekršili zakon imenovanjem članova Uprave i Nadzornog odbora Holdinga pa je kratko poručio da je “Klub HDZ-a bio u pravu”. Govorio je i o Fondu solidarnosti te je izjavio da se Zagreb mogao prijaviti i za obnovu mreže vodoopskrbe i odvodnje, a nije iako postoji gotov projekt. Dodao je i da se moglo prijaviti i za obnovu mostova, klizišta te ostale komunalne infrastrukture. Također se zapitao zašto Tomašević nastavlja staru praksu i skriva ugovor. Kaže da u sporazumu o dogradnji centralnog uređaja pročišćavanja otpadnih voda nema ugovora koji je potpisan 2000. godine. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA