GRAĐANSKI ODGOJ U ZAGREBAČKIM ŠKOLAMA? Peternel: ‘To je paravan za ideološku indoktrinaciju’, Jokić: ‘Kome smeta da mladi čovjek promišlja o problemima?

GRAĐANSKI ODGOJ U ZAGREBAČKIM ŠKOLAMA? Peternel: ‘To je paravan za ideološku indoktrinaciju’, Jokić: ‘Kome smeta da mladi čovjek promišlja o problemima?

U novoj školskoj godini, zagrebačke škole očekuje dva nova predmeta. Riječ je Građanskom odgoju i predmetu Škola i zajednica (ŠiZ). Javlja ZAGREB INFO

“Mi smo najavili da ćemo pilotirati program Građanskog odgoja i obrazovanja kao izvannastavnu aktivnost u osnovnim i srednjim školama, Povjerenstvo se redovito sastaje, prijedlog kurikuluma bi trebao biti gotov negdje u veljači pa onda ide poziv školama da se prijave na pilot projekt. Mini pilotiranje će biti ove školske godine u nekoliko škola, a u 30 škola bi krenuo pilot iduće nastavne godine”, najavio je gradonačelnik Tomislav Tomašević prošli tjedan.

ŠiZ je predmet koji su za druge i treće razredne srednjih škola, razradili Sveučilište u Rijeci, Prva riječka hrvatska gimnazija te Institut za društvena istraživanja. Ravnatelj Instituta Boris Jokić za Radio Sljeme govorio je o tome predmetu istaknuvši da je naglasak da se mladim ljudima pruži prilika da budu aktivni sudionici u društvo, posebice pri rješavanju problema. Otkrio je koje su teme predmeta.

Jokić o temema ŠiZ-a

“Jedanaest je tema, poput društvene nejednakosti, pitanja osobnih sloboda i prava, sporta, fizičke aktivnosti, okoliša, urbanizma, stanovanja. Koji to političar, bilo da je iz platforme Možemo, SDP-a, HDZ-a, Mosta, Domovinskog pokreta…kome smeta da mladi čovjek sa 16, 17 godina promišlja o problemu koji se događa u njegovoj zajednici? Kojoj to političkoj opciji smeta da on propituje autoritet? Kome smeta da predlaže rješenja tim istim političarima i da ih drži odgovornim?”, objasnio je Jokić.

Peternel: ‘Ideologiju treba ostaviti u obitelji’

Predmet bi trebao imati 70 sati, a predavali bi ga nastavnici društvenih i humanističkih predmeta. Očekuje se da maksimalno 15 škola krene sa ŠiZ-om u rujnu, a idućeg ponedjeljka počinje predstavljanje predmeta zainteresiranim ravnateljima.

No, nisu svi oduševljeni idejom uvođenja Građanskog odgoja i ŠiZ-a. Igor Peternel  Igor Peternel iz Domovinskog pokreta tvrdi da  kada je riječ o Građanskom odgoju da se radi o “paravanu za ideološku indoktrinaciju”. “Smatramo da je obitelj temelj društva i da se ne treba djecu podržavljavati, već odgoj – pogotovo onaj koji se tiče svjetonazora, ideologije, vrijednosnih sustava, treba ostaviti u obitelji”, poručio je Peternel. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA