Milanović: Ako dođe do eskalacije u Ukrajini, povući ćemo do zadnjeg hrvatskog vojnika

Milanović: Ako dođe do eskalacije u Ukrajini, povući ćemo do zadnjeg hrvatskog vojnika

Dodao je kako Hrvatska s tim nema ništa niti mora imati išta

Predsjednik Republike Zoran Milanović posjetio je danas Kraš prehrambenu industriju prigodom 110. obljetnice tvrtke.

Nakon obilaska pogona komentirao je svoj zahtjev Vladi za dostavu ugovora o kupnji francuskih borbenih zrakoplova Rafale kao i da ugovor ne mogu dobiti čak niti članovi saborskog Odbora za obranu zato što im je ministar obrane Mario Banožić poručio da su ‘treća strana’., prenosi jutarnji list

– Prije mjesec dana sam pisao Plenkoviću, tek prije dva dana je rekao da ću ja to dobiti. To je skupo, 200 milijuna eura je manje za vojsku, ali odgovoriti Saboru u nepismenom dopisu da je treća strana, to je za promatranje. Netko se usudi tako tretirati Sabor u korespondenciji, to je nezabilježen oblik prijezira. Zastupnici su u moje vrijeme dolazili u nadzor obavještajne agencije i čeprkali kako bi provjerili prisluškuje li ih se. Sabor može i to, osim ako nisu u pitanju Bane i Plenković. Ugovor je u finalnoj fazi, a pregovarači su bili Plenković, Banožić i Frka Petešić.

– Plenković ne čita dopise pa se čudi što ih ja moram objaviti u medijima.

– Ne mogu ni ministar, ni premijer u Sabor uputiti takvo pismo i napisati da je Sabor treća strana i da treba upitati za suglasnost francusku stranu.

Upitan o sukobu na granici Ukrajine, kazao je:

– Ne znam ništa o tome, NATO pojačava prisutnost, mi s tim ne moramo ništa, niti ćemo imati išta. Ako dođe do eskalacije povući ćemo do zadnjeg hrvatskog vojnika. To nema veze s Ukrajinom, nego s Bidenovom politikom vidim nekonzistentnost i opasno ponašanje. Ovo se događa u predgrađu glavnog grada Rusije i načini postoje da se Ukrajina sačuva, bar 99 posto, da joj se ekonomski pomogne.

– Kad je otišao Trump, kojeg su demokrati napadali da se ponaša kao dadilja prema Putinovoj politici, nova administracija pod pritiskom republikanskih jastrebova, odjednom vrše pritisak na Pentagon i Bidena da se prema Rusiji postave čvrsto. Vidim čvrsti ruski interes, vidim i Ukrajinu. Ukrajini nije mjesto u NATO-u. Oni su jedna od najkorumpiranijih država na svijetu. Mir. Treba smiriti političku scenu i ne dopustiti da ekstremisti drže pritisak na politiku i zato Hrvatska u tome neće sudjelovati. Neće dopustiti, a Plenković neka prijeti Rusiji koliko hoće. Osim što je dva puta posjetio Ukrajinu, ne zna što se događalo. Hrvatska od toga treba pobjeći, kad je požar – zatvaraj vrata.

Upitan o cijenama plina, kazao je da ne može predbacivati Plenkoviću.

– Ne može napraviti čudo, ali ovo pokazuje da ova konfrontacija s Rusijom nije najpametnija. Prijeti se sankcijama njemačkoj pokrajini gdje završava plinovod ‘Sjeverni tok 2’, to je cijena koju svi plaćamo. Platit će Europa, Hrvatska nešto manje. Znam kako ti je Plenkoviću, bio sam premijer kad je kamata bila 8, nakon što mi je to HDZ ostavio.

Komentirao je i slučaj Frke Petešića. Pa je ironično rekao kako je razmatrao da se prijavi u Senj.

– Tamo je puno mojih na groblju, neki su i u moru, nisu ih ni izvukli. Frka ima prebivalište u Zagrebu otkad se vratio iz Francuske, gdje nije zaradio za stan, i ovo što je napravio je kazneno djelo. Radio je u nadi da neće biti otkriven. Parazitira na našoj grbači, na mojoj grbači. Podigao sam kredit od 6 posto i plaćam ga i dalje, a on tih 6-7 tisuća koje ne plaća daje svojim kćerima. Plenković ne samo da ga štiti, nego mu to i omogućava. Nađite nekoga tko koristi državni stan, a da je Zagrepčanin. To je tragedija, da koristi tu mogućnost i trpa 6-7 tisuća u džep. Uvjeren sam da nitko to ne koristi osim Frke. To nikome na pamet ne pada, rekao je Milanović.